Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Pepparkakskottar – julens stora baktrend

19 dec, 2023 
AvNami Kawakita
Pepparkakskottar – julens stora baktrend
Alla som har scrollat på Instagram eller TikTok har nog fått upp de otroligt söta små kottarna i sitt flöde. Varianterna är många men slutresultatet detsamma – bedårande! Så här gör du julens sötaste pepparkakskottar!
Annons
Dryckesbitar #2 - Rökig old fashioned med chokladbittersBrand logo
Dryckesbitar #2 - Rökig old fashioned med chokladbitters

Det var under 1700-talet som chokladen kom till Sverige och var initialt en lyxvara avsedd för överklassen. Men allt eftersom choklad blev mer tillgänglig för den bredare befolkningen så har den fått sig en särskild plats i våra hjärtan och blivit en stor del av svenska traditioner, från påskens chokladägg till julens chokladkalender.

Även om vårt sug efter choklad är lika stort som tidigare har förutsättningarna för att odla kakao dessvärre försämrats. Västafrika, som står för den största delen av världens kakaoproduktion, har drabbats av kraftiga regnväder. I Ghana väntas årets skördar bli de sämsta på tretton år, i Elfenbenskusten de sämsta på sju.

Annons

Lättare att göra hållbara val inför årets julbak

För att vi ska kunna äta choklad i framtiden behöver chokladen vi köper i dag vara hållbart producerad. Försäljningen av kakao och bakchoklad tredubblas veckan före jul, jämfört med andra veckor. Och för hemmabagarna har det har blivit lättare och viktigare att göra etiska och hållbara val. År 2022 var 38,4 procent av all kakao och bakchoklad som såldes i dagligvaruhandeln Fairtrade-märkt, en ökning med 18 procent jämfört med 2021.

– Produktionen har minskat kraftigt i år och enligt experter kommer minskningen att öka i och med El Niño-fenomenet. Detta innebär en minskning av producenternas inkomster samtidigt som driftskostnaderna har blivit enorma, säger Benjamin Francklin Kouame, Fairtrade-certifierad kakaoproducent i Elfenbenskusten.

För att hantera klimatförändringar och ökade kostnader behöver odlarna få ett bättre pris för sina kakaobönor och stöd i att ställa om till hållbart jordbruk, menar han. Som oberoende certifiering arbetar Fairtrade för att odlarna ska få en tryggare försörjning och bättre möjligheter att klimatanpassa jordbruket.

Pepparkakskottarna är otroligt söta
Fabian Sturm

Pepparkakaskottar

Julens virala baktrend gör du enkelt på ett par få ingredienser! Det är lite pilligt så här är ett ypperligt tillfälle att samlas runt bordet för ett mysigt julpyssel.

Annons

Du behöver:

1 burk kondenserad mjölk
1,5 dl kakao*
Ca 120 g pepparkakor
Mandelmjöl (kan skippas eller bytas ut till valfritt innehåll med liknande konsistens)
Chokladflingor* från Lidl

Gör så här:

  1. Krossa pepparkakorna. Blanda alla ingredienser. Forma smeten till ovala bollar. Sätt på flingorna, rad för rad. Ställ i kyl en stund, så stelnar de fint.

Tips! Det går också att använda en chokladbollssmet eller byta ut kondenserad mjölk till färskost för en lite vuxnare smak.

*Fairtrade-märkt ingrediens

Recept och bild: Fabian Sturm

Annons