Pekannötspaj med apelsingrädde

Recept på pekannötspaj med apelsingrädde

Betina Hastoft
I den här pekannötspajen gömmer sig en helt gudomlig fyllning. Ännu godare blir det med en generös klick grädde på toppen!
06 september, 2022
Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innan
2:26

Efter reklamen: Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innan

(2:26)

Slå på ljud

Pekannötspaj med apelsingrädde

Ta genvägen med färdig pajdeg och satsa krutet på den underbara fyllningen i stället.

Enkel pekannötspaj med apelsingrädde
Betina Hastoft

8 portioner

Du behöver:

1 förpackning färdig söt pajdeg

Pekannötsfyllning:

200 g pekannötter
100 g (1 dl) farinsocker
50 g smör
150 g (1 dl) ljus sirap
3 ägg
1 msk vetemjöl
½ tsk flingsalt
50 g pekannötter, till garnering

Apelsingrädde:

2 ½ dl vispgrädde
½ ekologisk apelsin
1 msk florsocker
1 msk apelsinlikör, t ex Grand Marnier

Så bakar du bästa fikabrödet: babka med mörk choklad och pistach

Gör så här:

  1. Kavla ut pajdegen och lägg i pajform, ca 8x25 cm. Tryck fast den ordentligt i botten av formen och längs kanten. Skär bort överflödig deg. Ställ i kylen medan du gör fyllningen.
  2. Pekanfyllning: Sätt ugnen på 180°. Hacka pekannötterna grovt. Smält farinsocker, smör och sirap i en kastrull och låt svalna något. Rör ner ägg, mjöl, flingsalt och hackade pekannötter.
  3. Bred ut fyllningen över pajbotten i ett jämnt lager. Fördela de hela pekannötterna ovanpå med den platta sidan nedåt.
  4. Grädda pajen i ugnen i 30–35 minuter, tills fyllningen är fast och pajdegen något gyllene. Låt svalna i formen på ett galler.
  5. Apelsingrädde: Vispa grädden. Riv apelsinskalet fint, blanda ner i grädden med florsocker och likör.
  6. Servering: Pajen kan serveras både varm och kall, skär i portionsbitar och bjud med apelsingrädde till.

Foto: Stine Christiansen, Betina Hastoft