Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Pavlova med matcha och passion

24 feb, 2023 
AvJessica Lek
Recept på pavlova med matcha och passion
Matcha, som är lite bittert, gör sig bra med något riktigt sött – som pavlova och passionsfruktscurd.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalasetBrand logo
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

Pavlova med matcha och passion

Matcha-pavlovorna med passionsfruktscurd tar ett tag att göra men de är värda allt besvär.

Så gör du pavlova med matcha och passion

4 portioner

Annons

Du behöver:

Passionsfruktscurd:

5 mandariner, saften (ca 2 dl) och det rivna skalet
1 passionsfrukt, fruktköttet
300 g (ca 3 ½ dl) + 60 g (ca 3 ½ msk) strösocker
200 g smör, rumstempererat
5 äggulor, vispade
2 msk majsstärkelse, Maizena

Pavlova:

6 äggvitor, rumstempererade
300 g (ca 3 ½ dl) strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk vinsyra
½ tsk majsstärkelse
2–3 msk matchapulver (eller 4 msk spirulinapulver)
500 g mascarpone
1 tsk apelsinextrakt eller färskpressad apelsinjuice
1 msk vaniljsocker

Garnering:

Tex små lila shisoblad och/eller granatäppelblom

Gör så här:

  1. Gör helst passionscurden 1–2dagar innan. Värm mandarinsaft, passionsfrukt, socker och smör i en kastrull under omrörning till en jämn sås. Vispa under tiden äggulorna i en stor skål ihop med majsstärkelsen. Tillsätt fruktsåsen.
  2. Häll tillbaka curden i kastrullen och låt koka en stund. Rör om då och då. Ta kastrullen från värmen och krydda med en nypa salt och 2 msk mandarinzest. Låt svalna och stå kallt tills den ska användas.
  3. Blanda resten av zesten med 2 msk socker till ett mandarinsocker. Låt torka på en varm plats.
  4. Värm ugnen till 90°. Lägg äggvitorna i en ren, fettfri skål och vispa på elvispens lägsta fart några minuter. Öka sedan hastigheten lite och vispa äggvitorna lite fastare. Fortsätt på högsta hastigheten och tillsätt 1msk socker. Vispa ½ minut tills sockret är helt absorberat innan du lägger till nästa msk. Fortsätt på samma sätt med resten av sockret. Vispa tills allt socker är helt upplöst (ca 10 minuter) och marängen är fast och glansig.
  5. Låt elvispen gå och tillsätt vinäger, vinsyra, majsstärkelse, matchapulver och en nypa salt. Vispa ytterligare någon minut. Häll upp marängen på en bakplåtspappersklädd plåt. Gör 1stor cirkel (eller 6–8 små) i den storlek du vill. Bred ut marängen med en degskrapa till en vågig cirkel med upphöjd kant. Grädda marängen i ca 1 ½ timme. Stäng av ugnen och låt matchamarängen stå kvar tills den har svalnat helt (det tar ett antal timmar).
  6. Servering: Lägg försiktigt marängen på ett serveringsfat. Vispa mascarpone med apelsinextrakt och vaniljsocker och bre ut på marängen. Häll över passionsfruktscurd och garnera med minneolasocker och eventuellt shisoblad.

Av: Maaike Koorman Foto: Alan Jensen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons