Paj med pumpa, salvia och ricotta
Hjärtevärmande med fylliga smaker.
4 portioner
Du behöver:
2 ½ dl (150 g) vetemjöl
1 knapp dl (50 g) rågmjöl
1 tsk salt
100 g kallt smör
1 msk kallt vatten
Fyllning:
1 liten butternutpumpa
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja till stekning
1 näve färsk salvia
Salt och nymalen svartpeppar
250 g ricotta
3 stora ägg
2 tsk citronzest, från ekologisk citron
75 g parmesan
75 g goudaost
Till servering:
Blandad grönsallad
Gör så här:
- Blanda vetemjöl, rågmjöl och salt i en skål. Skär smöret i tärningar och smula ner dem i mjölet tills det ser ut som riven ost. Undvik att arbeta degen för mycket. Samla snabbt ihop degen med kallt vatten och låt den vila i kylen i 10–15 minuter.
- Värm ugnen till 180° varmluft. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter, och förgrädda i ca 15 minuter, tills spröd och gyllene.
- Gör fyllningen: Dela pumpan, gröp ur kärnorna. Skär bort skalet och tärna köttet. Skala löken och skär i tunna klyftor. Skala vitlöken och skär i tunna skivor. Stek pumpan i olja i 6–7 minuter, tills den är mjuk men utan att den tar färg.
- Tillsätt lök och vitlök och låt steka med tills löken är mjuk. Krydda med salvia, salt och peppar. Ta från pannan och låt svalna.
- Vispa upp ricotta med ägg, finriven citronzest, salt och peppar. Vänd ihop pumpa, lök och äggmassa med finriven parmesan.
- Fyll det förgräddade pajskalet med pumpafräset. Strö riven goudaost över. Grädda pajen färdig i ugnen i 35–40 minuter, tills gyllene och genomgräddad.
- Servera pajen varm, ljummen eller kall, gärna med grönsallad till.

Minipizza med mozzarella
Foto: Columbus Leth