Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Paj med pumpa, salvia och ricotta

05 jan, 2023 
AvLouisa Lorang
Recept på paj med pumpa, salvia och ricotta
Vi älskar paj och alla möjligheter som kommer med denna fantastiska rätt! Just denna har vi fyllt med pumpa, salvia och ricotta.
Annons
Middag hos Wood: Så gör du en krämig spenatpastaBrand logo
Middag hos Wood: Så gör du en krämig spenatpasta

Paj med pumpa, salvia och ricotta

Hjärtevärmande med fylliga smaker.

Laga en god paj med pumpa, salvia och ricotta

4 portioner

Du behöver:

2 ½ dl (150 g) vetemjöl
1 knapp dl (50 g) rågmjöl
1 tsk salt
100 g kallt smör
1 msk kallt vatten

Annons

Fyllning:

1 liten butternutpumpa
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja till stekning
1 näve färsk salvia
Salt och nymalen svartpeppar
250 g ricotta
3 stora ägg
2 tsk citronzest, från ekologisk citron
75 g parmesan
75 g goudaost

Till servering:

Blandad grönsallad

Gör så här:

  1. Blanda vetemjöl, rågmjöl och salt i en skål. Skär smöret i tärningar och smula ner dem i mjölet tills det ser ut som riven ost. Undvik att arbeta degen för mycket. Samla snabbt ihop degen med kallt vatten och låt den vila i kylen i 10–15 minuter.
  2. Värm ugnen till 180° varmluft. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter, och förgrädda i ca 15 minuter, tills spröd och gyllene.
  3. Gör fyllningen: Dela pumpan, gröp ur kärnorna. Skär bort skalet och tärna köttet. Skala löken och skär i tunna klyftor. Skala vitlöken och skär i tunna skivor. Stek pumpan i olja i 6–7 minuter, tills den är mjuk men utan att den tar färg.
  4. Tillsätt lök och vitlök och låt steka med tills löken är mjuk. Krydda med salvia, salt och peppar. Ta från pannan och låt svalna.
  5. Vispa upp ricotta med ägg, finriven citronzest, salt och peppar. Vänd ihop pumpa, lök och äggmassa med finriven parmesan.
  6. Fyll det förgräddade pajskalet med pumpafräset. Strö riven goudaost över. Grädda pajen färdig i ugnen i 35–40 minuter, tills gyllene och genomgräddad.
  7. Servera pajen varm, ljummen eller kall, gärna med grönsallad till.

Foto: Columbus Leth

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons