Ost med inlagda björnbär och hasselnötter
10 okt, 2025
Att runda av kvällen med en välkomponerad ostbricka är alltid trevligt. Här får comté och blåmögelost sällskap av inlagda björnbär och honungshasselnötter.
Annons
Ost med inlagda björnbär och hasselnötter
Lyxa till ostbrickan med inlagda björnbär och rostade honungshasselnötter.
Annons
6 portioner
Tid: 15 minuter
Du behöver:
Honungshasselnötter:
200 g hasselnötter
100 g fast honung
1 msk citronsaft
1 citron, rivet skal
Inlagda björnbär:
1 dl strösocker
½ dl vitt vin
125 g björnbär
5 kvistar färsk rosmarin
Till servering:
Comtéost
Blåmögelost
Fullkornskex eller knäckebröd
Färska fikon eller vindruvor
Gör så här:
- Honungshasselnötter: Sätt ugnen på 200°. Rosta hassel-nötterna mitt i ugnen i 10–12 minuter. Låt dem svalna något och gnid bort lösa skal. Värm honungen i en kastrull med citronsaft och strimlor av citron-skal. Vänd ner hasselnötterna i honungen. De ska serveras rumsvarma.
- Inlagda björnbär: Värm socker och vitt vin i en kastrull tills sockret smälter. Lägg i björnbär och rosmarin och koka upp i ½–1 minut. Häll bär och lag i en väl rengjord glasburk. De ska serveras rumstempererade.
- Lägg upp ostarna med kex eller knäckebröd, honungshasselnötter, inlagda björnbär och gärna färsk frukt som fikon och vindruvor.
Foto: Jonny Lindh
Annons