Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Vintips till middagen Restaurangtips Matnyheter

Ost med inlagda björnbär och hasselnötter

10 okt, 2025
Ost med inlagda björnbär och hasselnötter
Att runda av kvällen med en välkomponerad ostbricka är alltid trevligt. Här får comté och blåmögelost sällskap av inlagda björnbär och honungshasselnötter.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Lyxig mac and cheese med brynt salviaBrand logo
Lyxig mac and cheese med brynt salvia

Ost med inlagda björnbär och hasselnötter

Lyxa till ostbrickan med inlagda björnbär och rostade honungshasselnötter.

Ost med inlagda björnbär och hasselnötter
Columbus Leth
Annons

6 portioner

Tid: 15 minuter

Du behöver:

Honungshasselnötter:

200 g hasselnötter
100 g fast honung
1 msk citronsaft
1 citron, rivet skal

Inlagda björnbär:

1 dl strösocker
½ dl vitt vin
125 g björnbär
5 kvistar färsk rosmarin

Till servering:

Comtéost
Blåmögelost
Fullkornskex eller knäckebröd
Färska fikon eller vindruvor

Gör så här:

  1. Honungshasselnötter: Sätt ugnen på 200°. Rosta hassel-nötterna mitt i ugnen i 10–12 minuter. Låt dem svalna något och gnid bort lösa skal. Värm honungen i en kastrull med citronsaft och strimlor av citron­-skal. Vänd ner hasselnötterna i honungen. De ska serveras rumsvarma.
  2. Inlagda björnbär: Värm socker och vitt vin i en kastrull tills sockret smälter. Lägg i björnbär och rosmarin och koka upp i ½–1 minut. Häll bär och lag i en väl rengjord glasburk. De ska serveras rumstempererade.
  3. Lägg upp ostarna med kex eller knäckebröd, honungshasselnötter, inlagda björnbär och gärna färsk frukt som fikon och vindruvor.
Så gör du den klassiska drinken Espresso MartiniBrand logo
Så gör du den klassiska drinken Espresso Martini

Foto: Jonny Lindh

Annons