Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

11 nyttiga livsmedel att äta mer av

06 apr, 2018 
AvHanna Carlsson
En avokadomacka med kokt ägg mättar länge.
Vill du äta lite nyttigare utan att behöva gå omkring och vara hungrig? Listan på nyttiga livsmedel som både mättar och ger energi kan göras lång. Starta till exempel dagen med en avokadomacka med kokt ägg på!
Annons

1. Ägg

Ägg innehåller mycket protein och vitaminer samtidigt som det är snålt på kalorier. Att äta ägg till frukost gör dessutom att du håller dig mätt längre och inte börjar småäta innan det är dags för mellanmål eller lunch.

Ägg är dubbelt så nyttigt som vi trott.
Ägg är dubbelt så nyttigt som vi trott.

2. Avokado

Trots, eller kanske tack vare, att avokado innehåller mycket fett så kan frukten hjälpa dig att hålla vikten, eller till och med gå ner i vikt. Avokado bidrar till en längre mättnadskänsla och kan därmed leda till att man minskar på småätandet.

Annons
Nyttig avokadosmoothie.
Nyttig avokadosmoothie.

3. Keso

Keso är magert, proteinrikt och innehåller mycket kalcium. Mejeriproduktens höga proteininnehåll ger också en känsla av mättnad samtidigt som din kropp får alla näringsämnen den behöver. Keso är dessutom lätt att variera och passar lika bra till söta frukter som till salta livsmedel.

Proteinrika mellanmål med keso.
Proteinrika mellanmål med keso.

4. Grönkål

Grönkål är en råvara som innehåller mycket fibrer. När du försöker gå ner i vikt är fiber en viktig komponent, eftersom den håller igång matsmältningen. Dessutom är grönkål ett livsmedel med få kalorier men med mycket smak.

Annons
Enkla recept med grönkål.
Enkla recept med grönkål.

5. Havregryn

Havregryn är rikt på fibrer, protein och bra fett. Det innehåller också ämnen som boostar ämnesomsättningen. Havregryn har lite högre kaloriinnehåll, men det krävs inte en stor mängd för att hålla dig mätt en längre tid.

Nya och spännande recept på havregrynsgröt.
Nya och spännande recept på havregrynsgröt.

6. Spenat

Spenat är känt för sitt järninnehåll men innehåller även kalcium, magnesium och kalium. Med en fyllig smak som fungerar både som den är och tillagad ökar spenat intensiteten i en rad olika maträtter.

Annons
Öppen omelett med lax och spenat.
Öppen omelett med lax och spenat.

7. Bär

Packade med antioxidanter och kalorisnåla är bär det perfekta tillbehöret vid frukost, mellanmål eller efterrätt.

Marinerade bär med vaniljgrädde.
Marinerade bär med vaniljgrädde.

8. Bönor

Bönor innehåller mycket fibrer och protein, vilket är bra om du vill gå ner i vikt eller behålla vikten på ett hälsosamt sätt. Sojabönor och edamamebönor innehåller så mycket som 34 gram protein per 100 gram. Bönor fungerar prefekt i matlagning eller som ett gott snacks.

Annons
Edamamebönor med flingsalt.
Edamamebönor med flingsalt.

9. Kyckling

En nyttig favorit som tillagas i de flesta hem. Kyckling är en proteinbomb som passar den som vill äta lite nyttigare. Dessutom innehåller fågeln en hel del järn som vår kropp behöver för att bilda röda blodkroppar. Det gör i sin tur att syreupptagningsförmågan ökar.

Kycklingsallad med avokado.
Kycklingsallad med avokado.

10. Broccoli

Broccoli är bland det nyttigaste man kan tänka sig i grönsaksväg. Den nyttiga grönsaken är både kalorisnål och fiberrik, vilket bidrar till en bra mättnadskänsla. Broccoli fungerar som tillbehör till maten, i juice eller som snacks.

Nyttiga broccolichips.
Nyttiga broccolichips.

11. Mandlar

Naturella mandlar, som innehåller 21 gram protein per 100 gram, är goda i såväl frukost som mellanmål. Mandlar har ett högre kaloriinnehåll men fettnivån i mandeln skapar en mättnadskänsla som gör att du inte behöver äta många för att känna dig mätt.

Nötter är nyttigt!
Nötter är nyttigt!

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons