7 läckra efterrätter med vit choklad

Baka läckra efterrätter med vit choklad.

Finns inte den vita julen ute går den alltid att skapa inne! Testa dessa vita godsaker, perfekta som julgodis eller till nyårsmiddagen. Och du – de flesta gör du på ett litet kick!
29 december, 2017

1. Marshmallowshattar

De här godsakerna med marshmallows och vit choklad gör du på under en kvart. Älskas av både stora och små.

Marshmallowshattar.

Marshmallowshattar.

20 st

Tid: 15 minuter

Ingredienser:

100 g vit choklad

1 tsk finriven färsk ingefära

20 marshmallows

Gör så här:

Smält chokladen över ett vattenbad och rör ner den rivna ingefäran. Doppa ena änden av marshmallowsarna i chokladen. Ställ det sedan kallt så att chokladen kan stelna.

2. Vit chokladform med nötter

Supersnabbt och enkelt julgodis med vit choklad och jordnötter. Pudra över lite ”snö” i form av siktat florsocker.

Vit chokladform med nötter.

Vit chokladform med nötter.

1 kaka

Tid: 15 minuter

Ingredienser:

250 g vit choklad

100 g jordnötter (saltade och rostade)

florsocker

Gör så här:

Smält den vita chokladen över vattenbad och häll den i en vacker vit form. Strö över de salta nötterna och låt stelna.

Pudra över lite ”snö” i form av siktat florsocker. Ställ fram hela formen tillsammans med en kniv så att gästerna själva kan skära upp bitar eller slå in den i cellofan och vips så blir det en perfekt ”gåborts-present”.

3. Müslicookies

Knapriga godsaker med vit choklad som går åt försvinnande snabbt! Glöm inte att välja en riktigt fin müsli med mycket torkad frukt.

Müslicookies.

Müslicookies.

25 st

Tid: 35 minuter

Ingredienser:

300 g müsli med torkad frukt

1 ekologisk citron, saft och rivet skalet

2 cm färsk ingefära (skalad och riven)

250 g vit choklad

2 tsk florsocker

Gör så här:

Smält chokladen i ett vattenbad och häll i müsli, saft och skal (spara lite skal till dekoration) från citronen och riven ingefära.

Rör ihop allting så att allt blir täckt av chokladen. Klicka upp små plättar på folie och ställ in i kylskåpet för att stelna. Strö lite citronskal och florsocker över innan servering.

4. Vit chokladglass

Vit chokladglass med rivet apelsin- eller citronskal. Servera gärna med bär och hackade nötter.

Vit chokladglass.

Vit chokladglass.

4 personer

Tid: 30 minuter + 4 timmar i frys

Ingredienser:

500 g cream cheese

3/4 dl florsocker

1 tsk rivet apelsin- eller citronskal

1 tsk vaniljsocker

4 ägg, separerade gulor och vitor

200 g + 50 g vit choklad

Gör så här:

Vispa samman cream cheese, florsocker, apelsin- eller citronskal och vaniljsocker tills det blivit krämigt. Smält 200 g vit choklad. Vispa i äggulorna och rör sedan i 200 g smält vit choklad.

Vispa äggvitorna fluffigt och vänd försiktigt ner dem i blandningen. Rör glassen krämig i glassmaskin, eller lägg i en bunke och frys in i frysen – ta i så fall ut den varje halvtimme och rör om tills den fått rätt konsistens.

Smält 50 g vit choklad. Klicka upp i en spritspåse och spritsa ut små mönster på folie som får stelna i kylen. Bryt i bitar och dekorera glassen med.

5. Rosépepparflarn

Vit choklad och rosépeppar är en spännande smakbrytning, men det går förstås att krydda med andra godsaker, som torkad frukt och bär, chiliflagor eller strössel.

Rosépepparflarn.

Rosépepparflarn.

20 st

Tid: 15 minuter

Ingredienser:

250 g vit choklad

1 msk rosépeppar

Gör så här:

Smält vit choklad över vattenbad och lägg upp små plättar av den rinnande vita chokladen på folie, penslad med lite matolja. Strö över rosépeppar och låt stå svalt tills det stelnat. Vips så har du både vackert och gott julgodis!

Tips! Stansa ett litet hål i chokladplättarna med hjälp av en blompinne eller liknande innan de torkar helt, så går de att använda som pynt.

6. Vita kokosdrömmar

Galet goda vita munsbitar. Under det vita skalet döljer sig ett lager mörk choklad och en krämig marsipanfyllning med en härlig hint av cognac.

Vita kokosdrömmar.

Vita kokosdrömmar.

30 st

Tid: 1 timme och 30 minuter

Ingredienser:

300 g marsipan

3 msk cognac

3 msk florsocker

100 g mörk choklad

100 g vit choklad

100 g riven kokos

Gör så här:

Blanda marsipan och cognac och tillsätt florsocker, lite i taget – blandningen ska bli ganska blöt. Rulla till kulor och doppa dem sedan i mörk choklad. Sätt in dem i kylskåpet och låt stelna.

Doppa dem sedan i smält vit choklad och strö över kokos. Sätt in dem i kylskåpet igen och låt dem stelna. Innan servering kan du sticka in små pinnar i dem.

7. Krämig vit chokladdryck

God i sin enkelhet men kan förstås smaksättas med exempelvis kanel, kardemumma, mint, rom, Amaretto eller Baileys.

Krämig vit chokladdryck.

Krämig vit chokladdryck.

1 glas

Tid: 10 minuter

Ingredienser:

2 dl mjölk

1 msk vit choklad (hackad)

Gör så här:

Smält chokladen i 1 dl mjölk på låg värme. Häll i resten av mjölken och värm upp. Smaksätt med eventuell smaksättning. Skumma upp drinken med en mjölkskummare precis innan servering.

Av: Monica B Sjöli
Foto: Aina C Hole

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: