Nötiga bakelser med blåbär och citronkräm

Nötiga bakelser med blåbär och citronkräm.

Omkretsen är inte så stor, men i gengäld är de här söta små bakelserna fullproppade med godsaker som nötter och sötsyrlig citronkräm. Toppa med färska blåbär.
14 maj, 2018

6-8 små bakelser

Tårtbotten:

150 g hasselnötskärnor

2 dl socker

100 g smör

3 ägg

2 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 bakform, ca 25×38 cm

1 pepparkaksform eller liknande, ca 8–10 cm i diameter

Citronkräm:

150 g lemon curd

250 g mascarpone

2 1/2 dl vispgrädde

1 spritspåse med stjärnmunstycke

Till servering:

250 g färska blåbär

Gör så här:

Värm ugnen till 125°. Strö hasselnötter i ett jämnt lager på en plåt med bakplåtspapper. Låt gå i ugnen ca 30 minuter, tills de tunna skalen börjar spricka. Ta loss skalen genom att gnugga nötterna i en ren kökshandduk. Låt nötterna svalna och hacka dem sedan fint.

Höj ugnsvärmen till 160°. Vispa socker och smör luftigt med en elvisp. Vispa ner äggen, ett i taget. Rör ner de hackade nötterna med en sked och vänd ner vetemjöl och bakpulver.

Smöra kakformen och häll ner smeten. Baka i ugnen ca 20 minuter och låt sedan svalna på ett ugnsgaller. Tryck ut 6–8 kakor och dela var och en så du får två bottnar.

Vispa ihop lemon curd, mascarpone och grädde till en luftig kräm. Fyll en spritspåse och spritsa ut på alla bottnar. Fördela blåbären ovanpå citronkrämen och lägg ihop bottnarna två och två. Servera genast eller låt stå svalt ett par timmar innan servering.

Nötiga bakelser med blåbär och citronkräm.

Nötiga bakelser med blåbär och citronkräm.

Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft