Norska minisemlor

Varför inte fira fettisdagen på ett annorlunda sätt i år och bjuda på läckra norska mini-fastelavensboller med härlig fyllning av vispgrädde och hallon?
29 januari, 2014
Norska minisemlor.

Norska minisemlor.

Cirka 25 stycken

Fördeg:

Steg 1:

1,5 dl ljummet vatten (37°C)

210 g Kungsörnen Kärnvetemjöl

25 g jäst

Steg 2:

150 g Kungsörnen Kärnvetemjöl

75 g smör (rumstempererat)

60 g ljus sirap

2 g salt

1. Blanda jäst och vatten. Blanda i vetemjöl och bearbeta i maskin i 7 minuter. Låt fördegen vila i 40 min.

2. Blanda i övriga ingredienser från Steg 2. Kör långsamt i 2 minuter och lite snabbare i 4 minuter. Täck över degen och låt vila i 10 minuter.

3. Rulla degen till en lång ”korv”, dela degen i ca 25 st lika delar (för mini-semlor). Rulla bitarna till bullar och lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa i 40 minuter. Värm ugnen till ca 220 ̊C (varmluft 200 ̊C). Grädda bullarna i ca 4 – 6 min eller tills de har fått en gyllenbrun färg.

4. Låt bullarna svalna på plåten.

Fyllning:

3 dl vispgrädde

50 g frysta hallon

Så här gör du fyllningen:

1. Låt bären tina och rinna av. Vispa grädden fluffigt. Pressa med en gaffel på bären och blanda försiktigt i grädden. 2. Tryck ett hål på sidan av bullarna. Tryck i fyllningen med

grädde och hallon i bullarna. Fyll bullarna försiktigt så de inte spricker.

Dekoration:

50 g smör

100 g strösocker

Smält smöret och pensla bullarna, rulla dem i strösocker.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: