Vad är näringsjäst och hur använder man det?

Näringsjäst, även kallat bjäst.

I många veganska recept har näringsjäst, även kallat bjäst, letat sig in. Men vad är det och varför används det? Vi reder ut alla frågetecken.
18 februari, 2018

Näringsjäst, eller bjäst som det också kallas, har fått ett uppsving de senaste åren. Detta för att veganer börjat använda pulvret som smaksättare i maten. Näringsjäst, som inte är konstigare än torkad, inaktiv jäst ger en ostig, umamismak till dina rätter. Vissa älskar den smaken medan andra har svårare för den. Men använder du den rätt så lyfter det dina vegetariska och veganska rätter till nya höjder.

Vad använder man näringsjäst till?

Näringsjästen gör sig perfekt när du vill få till veganska ostsåser. Till exempel i en mac ‘n’ cheese kan du mixa blötlagda cashewnötter, kokta morötter och potatis med salt, vitlökspulver, lökpulver, lite spad från de kokta grönsakerna och näringsjäst. Då får du en krämig och smakrik ”ostsås” som är helt vegansk. Du kan även använda näringsjäst som en krydda när du gör grönkålschips, salladsdressing, müsli eller popcorn.

Näringsjäst är vegansk, glutenfritt och laktosfritt. Fullsmockat med vitaminer och har ett högt proteininnehåll.

Var köper man näringsjäst?

Näringsjäst finns i de flesta välsorterade matbutiker och hos hälsokosten. Det går även att beställa på nätet.

Recept: Vegansk ostsås – ”cheddar style”

Vegansk ostsås. Foto och recept: Gustav Johansson/Jävligt gott

Vegansk ostsås. Foto och recept: Gustav Johansson/Jävligt gott