Moussetårta med vit chokladbotten och krusbärsmousse
10 jun, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Otroligt vacker tårta på en vit chokladbotten och en syrligt god krusbärsmousse. Kanske lite otippade smaker som passar riktigt bra ihop!
Annons
Moussetårta med vit chokladbotten och krusbärsmousse
Syrliga krusbär kommer till sin rätt tillsammans med vit choklad. Tips! Klä kanten på formen med tårtplast för att få en snygg och jämn kant. Ta bort den medan tårtan fortfarande är fryst.
Annons
8 bitar
Tid: 45 minuter + tid i ugn och kyl
Du behöver:
Vit chokladbotten:
100 g smör
100 g vit choklad, hackad
2 ägg
80 g (knappt 1 dl) strösocker
50 g (1 dl) mandelmjöl
50 g (0,8 dl) vetemjöl
1 nypa salt
20 g osaltade pistaschnötter utan skal
½ citron
Krusbärsmousse:
3 gelatinblad
1 vaniljstång
175 g krusbär
80 g (knappt 1 dl) strösocker
4 msk pressad citronsaft
2 ½ dl vispgrädde
100 g grekisk yoghurt, 10 %
Garnering:
1 citron, rivet skal
10 g osaltade pistaschnötter utan skal
Ev citronmeliss
Gör så här:
- Vit chokladbotten: Smält ihop smör och choklad i en kastrull. Låt svalna i 5 minuter.
- Vispa ägg och socker luftigt med elvisp. Rör ner chokladblandningen. Vänd ner mandelmjöl, vetemjöl och salt till en jämn smet.
- Grovhacka pistaschnötterna och riv citronskalet fint. Vänd ner båda i smeten.
- Sätt ugnen på 180°. Klä botten av en springform, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper och smörj kanterna. Häll i smeten och jämna till ytan. Grädda i 25–30 minuter, tills gyllene men lite kladdig i mitten. Låt kallna på ett galler.
- Lossa bottnen från formen. Diska formen och lägg tillbaka bottnen. Ställ den i kylskåp.
- Krusbärsmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 10 minuter. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg krusbär, socker, vaniljfrön och citronsaft i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i 10 minuter. Mosa krusbären lite med en gaffel under tiden.
- Vispa grädden mjuk och vänd ner grekisk yoghurt. Vänd försiktigt ner den avsvalnade krusbärlagen, lite i taget, till en jämn mousse. Häll moussen över bottnen och låt stå i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.
- Ta ut tårtan ur kylen och lägg på ett fat. Garnera med citronskal, hackade pistaschnötter och eventuellt citronmeliss. Låt tårtan tina i kylen i ca 2 timmar före servering.
Foto: Columbus Leth
Annons