Maya Samuelsson tipsar om sina fem bästa budgetviner

Maya Samuelsson tipsar om sina fem bästa budgetviner

Du får vad du betalar för, brukar det sägas, men ibland räcker en liten slant riktigt långt, även när det handlar om dryck. Maya Samuelsson tipsar om fem viner – och en must – som smakar mer än de kostar.
05 januari, 2023
Sabrera champagne – så gör du
2:52

Efter reklamen: Sabrera champagne – så gör du

(2:52)

Slå på ljud

BUBBEL

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne, Frankrike, Bourgogne (7725) 155 kr.

Crémant är mousserande vin, framför allt från Frankrike, som produceras på samma sätt som champagne, men inte i distriktet Champagne. I stället hänvisar man till sitt eget ursprung i appellationens namn, i detta fall Crémant de Bourgogne. I Bourgogne används också samma druvor som i Champagne och härifrån kan man hitta rejäla kap. Som detta underbara vin till det blygsamma priset 155 riksdaler.

VITT

Alvarinho Contacto 2021, Portugal, Vinho Verde (6707) 124 kr.

I norra Portugal, i vinområdet Vinho Verde, görs de bästa vita vinerna på alvarinho, i Spanien känd som albariño. Druvan har blivit rejält populär i Sverige, men ännu har inte priserna följt efter och man kan kan göra riktiga fynd. Vinerna har hög syra och passar till fisk, skaldjur eller ljust kött och syrligare tillbehör.

Vinskola i snabbformat med Maya Samuelsson

ROSÉ

Meinklang Prosa 2021, Österrike (74015) 119 kr, EKO.

Sedan glykolskandalen på 80-talet har Österrike inte kunnat ta betalt för sina viner. Men snart blir det ändring på det, och tills dess gäller det att passa på! Meinklang Prosa är ett naturligt producerat, veganvänligt vin, med en rosa färg och lätt pärlande textur. Smaken är full av jord­gubbar och blodapelsin och passar utmärkt till grönsaksbaserade rätter eller salt chark.

RÖTT

Logan Weemala Shiraz, Logan Wines 2021, Australien, New South Wales (2522) 125 kr, lättare glasflaska.

Australiens stolthet, shirazdruvan, visar här upp sin imponerade fruktdrivna stil – fylligt och smakrikt. När man vet hur mycket jobb det ligger bakom vinet i flaskan, vad ekfat kostar, för att inte tala om lagringstid och långväga transporter, är det nästan svårt att förstå att du får buteljen för den lilla slanten 125 kr. Garanterat mycket vin för pengarna!

ALKOHOLFRITT

Ingrid Marie Äppelmust, Svensk Hantverksmust, alkoholfri, 2020 (1993) 25 kr, 250 ml.

Svensk äppelmust är i världsklass och det är mitt favoritalternativ bland alkoholfria drycker, budget eller inte. Det är även en klockren matdryck när det är svårt att hitta vin som matchar, som till kryddstarka rätter som curry, chili eller varför inte till svenskarnas älsklingsrätt tacos.

ORANGE

Rkatsiteli Qvevri 2020, Georgien, Kakheti (2195) 128 kr.

Det här georgiska vinet är ett orangevin vilket innebär att man låtit skalen från de gröna druvorna ligga med ett tag under tillverkningen, så att mer smak och en liten mängd tanniner lakas ut. Kort sagt har man gjort ett vitt vin på samma sätt som man normalt gör röda viner. Vinet smakar äpplen, honung och har en viss strävhet, vilket du gärna kombinerar med kraftigare mat.