Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Maya Samuelsson tipsar om sina fem bästa budgetviner

05 jan, 2023 
AvMaya Samuelsson
Maya Samuelsson tipsar om sina fem bästa budgetviner
Du får vad du betalar för, brukar det sägas, men ibland räcker en liten slant riktigt långt, även när det handlar om dryck. Maya Samuelsson tipsar om fem viner – och en must – som smakar mer än de kostar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Sabrera champagne – så gör duBrand logo
Sabrera champagne – så gör du

BUBBEL

<i>Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne</i>, Frankrike, Bourgogne (7725) 169 kr

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne, Frankrike, Bourgogne (7725) 171 kr.

Annons

Crémant är mousserande vin, framför allt från Frankrike, som produceras på samma sätt som champagne, men inte i distriktet Champagne. I stället hänvisar man till sitt eget ursprung i appellationens namn, i detta fall Crémant de Bourgogne. I Bourgogne används också samma druvor som i Champagne och härifrån kan man hitta rejäla kap. Som detta underbara vin till det blygsamma priset 155 riksdaler.

VITT

<i>Alvarinho Contacto 2021</i>, Portugal, Vinho Verde (6707) 129 kr.

Alvarinho Contacto 2021, Portugal, Vinho Verde (6707) 131 kr.

Annons

I norra Portugal, i vinområdet Vinho Verde, görs de bästa vita vinerna på alvarinho, i Spanien känd som albariño. Druvan har blivit rejält populär i Sverige, men ännu har inte priserna följt efter och man kan kan göra riktiga fynd. Vinerna har hög syra och passar till fisk, skaldjur eller ljust kött och syrligare tillbehör.

ROSÉ

<i>Meinklang Prosa 2021</i>, Österrike (74015) 129 kr, EKO.

Meinklang Prosa 2021, Österrike (74015) 131 kr, EKO.

Sedan glykolskandalen på 80-talet har Österrike inte kunnat ta betalt för sina viner. Men snart blir det ändring på det, och tills dess gäller det att passa på! Meinklang Prosa är ett naturligt producerat, veganvänligt vin, med en rosa färg och lätt pärlande textur. Smaken är full av jord­gubbar och blodapelsin och passar utmärkt till grönsaksbaserade rätter eller salt chark.

Annons

RÖTT

<i>Logan Weemala Shiraz</i>, Logan Wines 2021, Australien, New South Wales (2522) 125 kr, lättare glasflaska.

Logan Weemala Shiraz, Logan Wines 2021, Australien, New South Wales (2522) 130 kr, lättare glasflaska.

Australiens stolthet, shirazdruvan, visar här upp sin imponerade fruktdrivna stil – fylligt och smakrikt. När man vet hur mycket jobb det ligger bakom vinet i flaskan, vad ekfat kostar, för att inte tala om lagringstid och långväga transporter, är det nästan svårt att förstå att du får buteljen för den lilla slanten 125 kr. Garanterat mycket vin för pengarna!

Annons

ALKOHOLFRITT

<i>Ingrid Marie Äppelmust</i>, Svensk Hantverksmust, alkoholfri, 2020 (1993) 25 kr, 250 ml.

Ingrid Marie Äppelmust, Svensk Hantverksmust, alkoholfri, 2020 (1993) 25 kr, 250 ml.

Annons

Svensk äppelmust är i världsklass och det är mitt favoritalternativ bland alkoholfria drycker, budget eller inte. Det är även en klockren matdryck när det är svårt att hitta vin som matchar, som till kryddstarka rätter som curry, chili eller varför inte till svenskarnas älsklingsrätt tacos.

ORANGE

&amp;lt;i&amp;gt;Rkatsiteli Qvevri&amp;lt;/i&amp;gt; 2020, Georgien, Kakheti (2195) 148 kr.

Rkatsiteli Qvevri 2020, Georgien, Kakheti (2195) 150 kr.

Det här georgiska vinet är ett orangevin vilket innebär att man låtit skalen från de gröna druvorna ligga med ett tag under tillverkningen, så att mer smak och en liten mängd tanniner lakas ut. Kort sagt har man gjort ett vitt vin på samma sätt som man normalt gör röda viner. Vinet smakar äpplen, honung och har en viss strävhet, vilket du gärna kombinerar med kraftigare mat.

Annons