Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

5 smarta saker att göra av matresterna

13 maj, 2019 
AvRebecca Wictor
Gör en boccolisoppa med krutonger av matresterna.
Åker dina broccolistammar och parmesankanter i soptunnan? Gör en god soppa av dem istället! Här har du fem smarta och goda tips på hur du tar vara på resterna du aldrig annars använder.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Tips! Gör en god soppa på broccolistammen. Låt gärna en parmesankant koka med och toppa med resterna från helgens ostbricka. Gammalt bröd är perfekt att torka och göra krutonger av.

1. Broccolistammen

Tillhör du dem som bara använder dig av buketten på broccolin? Sluta med det! Stammen är supergod. Skriva den tunt (riktigt tunt med mandolin) och släng ner i salt, kokande vatten i 2-3 minuter. Gör en vinägrett på lika delar olja, vinäger och en tesked dijonsenap och lägg ner de kokta skivorna, så har du världens godaste sallad. Ett ännu enklare tips är att skala stammen och skär i små bitar, stek upp tillsammans med rester från kylen och du har ett nyttigt tillskott i din pytt i panna.

Recept: Sesampanerad fläskfilé med broccoliquinoa

Sesampanerad fläskfilé med broccoliquinoa.
Sesampanerad fläskfilé med broccoliquinoa.

2. Parmesankanten

Slänger du parmesanen när bara kanten är kvar? Då kanske du missat att på äkta parmesan är det bara samma ost som hårdnat och den går att använda på flera smarta sätt. Bland annat kan du koka hela kanten i en pastasås, soppa eller gryta för mer smak. Du kan låta den ligga i olivolja och ge smak åt den. De är också goda när de fått ligga på grillen (länge) så de blir mjuka. Gör egen umamibuljong genom att koka kanter länge med vatten, lök och vitlök, sen sila och använd till exempel i en risotto. De håller hur länge som helst i frysen, så börja spara genast!

Annons

Recept: Krämig risotto med skogssvamp och parmesan

Krämig risotto med skogssvamp och parmesan.
Krämig risotto med skogssvamp och parmesan.

3. Räkskal

När du rensar dina räkor, lägg skalet i en kastrull tillsammans med 2 deciliter vatten (beräknat på skal från 1/2 kilo räkor) ett lagerblad, en lök och några pepparkorn. Koka i 10 minuter, sila av och sjud sedan ner till det bara är 1 deciliter kvar. Använd i soppa, gryta eller paella.

Recept: Thailändsk fiskgryta med räkor och kokosmjölk

Thailändsk fiskgryta med räkor och kokosmjölk.
Thailändsk fiskgryta med räkor och kokosmjölk.

4. Kikärtsspad

Spara spadet som dina kikärtor ligger i (även kallat aquafaba) och använd till maräng, majonnäs eller en god chokladmousse. Aquafaba är helt veganskt, kalorisnålt och glutenfritt. För bra för att inte användas, helt enkelt.

Annons

Recept: Enkel vegansk majonnäs – på kikärtsspad

Enkel vegansk majonnäs – på kikärtsspad.
Enkel vegansk majonnäs – på kikärtsspad.

5. Morotsblast

Svårt att tro men blasten på morötter blir lätt en god pesto. Mixa med ost, nötter, vitlök, basilika, citronskal och citronjuice samt olivolja och du har en riktigt god sås till din pasta.

Recept: Pesto på morotsblast

Pesto på morotsblast.
Pesto på morotsblast.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons