Enkel vegansk majonnäs – på kikärtsspad

Vegansk majonnäs på kikärtsspad.

Det finns flera äggfria alternativ till majonnäsen i butikshyllorna, men det är inte särskilt svårt att vispa ihop en hemmagjord variant. Spadet från konserverade kikärtor – aquafaba – fungerar utmärkt som ersättare för ägg i en hemmagjord majonnäs.
25 augusti, 2017

Till dina pommes frites, på mackan eller burgaren – en klick majonnäs är ett enkelt sätt att förgylla en hel måltid. Och det finns ingen anledning att gå miste om det bara för du inte äter ägg.

Ingredienser:

3 msk kikärtsspad

½ tsk vitvinsvinäger

1 tsk dijonsenap

½ tsk salt

½ tsk svartpeppar

2 dl neutral rapsolja

Gör så här:

1. Mixa kikärtsspadet med senap och kryddorna.

2. Tillsätt oljan i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter mixa. Häll inte för snabbt, då finns det risk att majonnäsen skär sig.

3. Fortsätt mixa tills du får en slät och fluffig majo och servera som tillbehör.

Tips! Vill du ge din majonnäs en extra twist? Smaksätt med färska örter, vitlök eller några droppar tryffelolja.

Relaterat recept: Så gör du maränger utan ägg

Maränger utan ägg. Toppa gärna med färska bär! Foto: IBL

Maränger utan ägg. Toppa gärna med färska bär! Foto: IBL

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: