Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Somriga drinkar Grillat Vintips till middagen Sommarmat

Marion Ringborg aktuell med ny kokbok – om mat som hyllar livet

03 jun, 2025
AvAnnCharlotte Jägberg
Marion Ringborg aktuell med ny kokbok – om mat som hyllar livet
Gör en middag med vänner en vardag. Eller unna dig en picknick eller att fixa ett kalas utan att stressa sönder. Marion Ringborgs nya bok Marions bord – middag för många är en bok om mat som hyllar livet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Drinkar #3 - Grapefrukt spritz med chilisockerBrand logo
Drinkar #3 - Grapefrukt spritz med chilisocker

Hon har geniförklarats av många i matsverige. Hon är smaksäker, kreativ och orädd. Att hon blandar stilar och matinfluenser från olika delar av världen är mer regel än undantag. Marion Ringborg är kock och matkreatör med stor kärlek för matens förmåga att förena människor. Med erfarenhet från finkrogar i London, Kockarnas kamp och tidigare ägare av restaurang Garba, driver hon nu Marions matstudio där hon nu skapat ett universum av konstnärlig och smaksäker matlagning.

Annons

Samtidigt som hon bloggar på Elle, gästar tv-program, köpt ett nytt radhus med familjen och släppt en ny kokbok Marions bord – Middag för många (Natur & Kultur).

Matkreatören och ELLE-profilen Marion Ringborg
Emma Tüll

Hur hinner du allt?

– Det undrar jag också! Min hjärna går på högvarv och idéerna slutar inte komma vilket är en stor motivation till det jag gör varje dag. Det slutar ofta i många bollar i luften. Det är oftast väldigt kul men ibland kan det absolut bli för mycket. Jag hade inte klarat mig utan min underbara kollega Malin som är otrolig på att organisera upp alla idéer och förfrågningar

Annons

Marion är en magiker på att fixa middagar, bjudningar och umgänge. I boken delar hon frikostigt med sig av berättelser och sin kunskap i form av tips, tankar och recept. Att saker inte behöver vara så komplicerade. Misslyckanden och erfarenheter hon skaffat genom åren.

– Jag vill inspirera andra att laga mat och bjuda in till middagar. Jag älskar själv det sociala kring mat och tycker matbordet är en fantastisk mötesplats. Det finns så mycket fina minnen kring mat och det vill jag hylla.

Vad är viktigast kring maten för dig?

– Att det känns ärligt och genuint. Den mat som är minst bearbetad är oftast den godaste enligt mig. Bra råvaror är nyckeln till en lyckad måltid. Jag älskar att jobba i säsong och lyfta det som är bäst just nu.

Marions bord – Middagar för många (Natur & Kultur)
Emma Tüll

Recept: Tre smakprov ur Marions nya kokbok Marions bord –middagar för många

Annons
Vegetariskt med lyxkant #7 - Salladsbowl med sesamavokado och grillad halloumiBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #7 - Salladsbowl med sesamavokado och grillad halloumi

Vad är människor mest rädda för när det gäller fixa en middag?

– Jag tror oftast att de är rädda att misslyckas innan de prövat. Jag förstår att det kan kännas överväldigande att ta sig an ett nytt recept och behöva skapa disk och stök i samma veva. För att bygga upp det självförtroendet i köket tror jag man behöver börja enkelt och inte välja ett recept med många ingredienser eller testa en råvara man aldrig jobbat med.

Vad ska man tänka på när det gäller att äta och laga mat utomhus?

Annons

– Jag tycker att planeringen är A & O. Det är värt att lägga den tiden som krävs för packning och planering för att äta ute är en underbar upplevelse. Bra att tänka på kan också vara hur man sedan ska få med sig allt tillbaka, disk, varm grill eller stormkök.

3 tips till utflykten

  • Ha ett snacks förberett till innan själva maten ska ätas. Det lätt att man blir stressad när alla är hungriga och maten kanske inte hunnit blir klar.
  • Dela gärna ut uppgifter och få det till en gemensam matlagning i stället för att en gör allt.
  • Ha en plan B om det skulle visa sig att det tex inte går att grilla eller elda på den planerade platsen.
Marion Ringborg

Marion Ringborg

Ålder: 35 år
Bor: Solna
Yrke: Matkreatör och kokboksförfattare
Aktuell med: Marions bord – mat för många (Natur & Kultur)
Mer Marion: marionringborg.elle.se
Instagram: @studiomariion

3 tips för att lyckas med enkla medel

  • Lägg ner tid på att välja ut dina råvaror.
  • Planera innan och inte ta sig an något som känns avancerat.
  • Addera alltid något mer till din middag som en dipp med grönsaker, bröd och smör eller sallad. På så sätt kan du rädda upp det om det tex skulle vara för lite mat eller att man råkar bränna något eller liknande.

Foto: Mira Wickman, Emma Tüll

Annons