Marängtårta peach melba

Marängtårta peach melba.

En klassisk peach melba består av persika och hallonsås med vaniljglass. Efterrätten inspirerar till den här tårtan som är läcker som en dröm. Har du ont om tid använder du färdiga marängbottnar och köper vaniljkräm.
14 maj, 2018

10–12 bitar

Marängtårta:

250 g hallon (färska eller frysta upptinade)

2–3 persikor eller nektariner (du kan använda konserverade)

5 äggvitor

3 1/4 dl socker

1/2 tsk vinäger

2 msk vetemjöl

Vaniljgrädde:

1/2 vaniljstång

2 ägg

2 msk socker

1 msk maizena

2 1/2 dl mjölk, gärna standardmjölk

2 gelatinblad

5 dl vispgrädde

Gör så här:

Värm ugnen till 125°. Vispa äggvitorna hårt och vispa ner hälften av sockret lite i taget. Vänd ner resterande socker och vinäger och vispa sedan vidare tills massan är helt styv.

Tillsätt mjölet och vänd snabbt ihop. Fördela marängen på bakpappersklädda ugnsplåtar så du får 3 marängbottnar om ca 18–20 cm i diameter vardera. Grädda i 45 minuter, låt sedan svalna och dra loss bakpapperet.

Rispa loss vaniljfröna ur stången och vispa samman med ägg, socker och maizena i en kastrull. Vispa ner mjölken och värm försiktigt till kokpunkten under konstant omrörning. Låt vaniljkrämen tjockna lite under omrörning.

Blöt gelatinbladen i kallt vatten 5–10 minuter. Krama vattnet ur dem och smält ner bladen i den varma krämen. Låt svalna tills krämen stelnat lite.

Vispa grädden och vänd ner i vanilj- krämen. Om krämen har klumpar kan du passera den genom en finmaskig sil innan den blandas med grädden.

Skölj hallonen och frukten försiktigt. Tärna persikorna. Fördela vaniljgrädde, frukt och bär och varva med maräng- bottnarna. Servera snarast!

Marängtårta peach melba.

Marängtårta peach melba.

Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft