Maltbröd med äpple och valnötter

Recept på maltbröd med äpple och valnötter

Betina Hastoft SD
Malbrödet är ett mättande och smakrikt bröd som får sin saftighet från äpplen och extra tuggmotstånd från valnötterna.
12 juli, 2022
1:34

Efter reklamen: Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

(1:34)

Slå på ljud

Maltbröd med äpple och valnötter

Det här smakrika brödet får sin fina mörka färg av maltmjöl. Perfekt till soppor eller en varm kopp te.

Så bakar du maltbröd med äpple och valnötter
Betina Hastoft SD

4 stycken

Du behöver:

15 g jäst
5 dl vatten
15 g salt
2 msk honung
100 g maltmjöl (kan ersättas med rågmjöl)
200 g (ca 3 ¾ dl) rågmjöl
200 g äpple
75 g valnötskärnor
500 g (ca 8 1/3 dl) vetemjöl

Briochekrans – så gör du det festliga tillbehöret

Gör så här:

  1. Rör ner smulad jäst i vattnet i en skål och tillsätt salt, honung, maltmjöl och rågmjöl. Låt degen vila övertäckt i 15 minuter på köksbordet.
  2. Skölj äpplena och skär dem i tärningar. Hacka valnötterna grovt. Rör ner valnötter, äpplen och vetemjöl i degen lite i taget. Knåda degen väl tills den är lätt och smidig – använd gärna en maskin. Lägg degen i en skål, täck med plastfolie och låt stå i kylen i ca 12 timmar, till exempel över natten.
  3. Dela degen i 4 lika delar och forma dem till 4 avlånga bröd. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper, och strö över lite mjöl. Skär tunna snitt i ytan med en vass kniv och låt bröden jäsa övertäckta i 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 250°. Pensla bröden med vatten och grädda dem i ugnen i 250° i cirka 5 minuter. Sänk temperaturen till 220°, och grädda bröden i ytterligare 15–20 minuter, tills de är gyllene och låter ihåligt när du knackar på undersidan. Låt svalna på galler innan du skär upp dem.

Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

Se klippet här!

Foto: Betina Hastoft