Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Briochekrans – så gör du det festliga tillbehöret

24 aug, 2021 
AvRedaktionen ELLE
Recept på briochekrans
Den här saftiga briochekransen bakas med lufttorkad skinka, getost, salvia och tranbär. Ett uppskattat tillbehör på alla middagsbord.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommarBrand logo
3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommar

Briochekrans med god fyllning

Den här vackra och festliga brödkransen imponerar på alla middagar!

Så bakar du en briochekrans

6–8 portioner

Du behöver:

8 dl (500 g) vetemjöl med hög glutenhalt
1 ½ tsk salt
10 g torrjäst
1 ½ tsk strösocker
1 ¾ dl fingervarm standardmjölk
4 ägg
250 g smör, skuret i kuber
Olja, till jäsbunken
8 skivor lufttorkad skinka, gärna parma
3–4 msk tranbärssås
300 g mjuk getost
75 g färska tranbär
15 g färsk salvia, grovhackad
1 äggula till pensling

Garnering:

Färska tranbär
Färsk salvia

Gör så här:

  1. Mät upp mjölet. Tillsätt salt, jäst, socker, mjölk och ägg och blanda tills degen formar en boll, helst i maskin. Arbeta in smöret, lite i taget. Det är viktigt att inte tillsätta det för snabbt. Låt maskinen knåda ytterligare 7 minuter, eller knåda för hand, tills degen är mjuk och blank.
  2. Olja in en stor bunke och lägg ner degen i den. Täck med plastfolie och ställ in i kylen. Låt jäsa i 2 timmar eller över natten.
  3. Slå upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en ca 1 cm tjock rektangel, arbeta snabbt för att behålla luften i degen.
  4. Lägg degen med långsidan mot dig. Fördela skinkan över degen, bred ett tunt lager tranbärssås över skinkan och getost över den. Strö färska tranbär och hackad salvia över. Rulla ihop degen från ena långsidan så du får en tjock korv, ca 40–50 cm lång.
  5. Gör ett snitt, längs med hela rullens längd så att fyllningen syns. Håll i de båda ändarna ordentligt och vrid hela rullen genom att vrida de båda ändarna åt motsatta håll. För ändarna mot varandra och forma en cirkel av längden. Tryck ihop ändarna ordentligt och låt sömmen hamna nedåt. Hålet i mitten måste vara minst 15 cm i diameter, annars riskerar sidorna att klibba ihop.
  6. Lägg kransen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skjut in hela plåten i en stor plastpåse. Låt jäsa i 1–1 ½ timme, tills kransen fördubblats i storlek.
  7. Sätt ugnen på 180°. Vispa upp äggulan och pensla kransen med den. Garnera med några tranbär och hela salviablad. Grädda gyllene i ugnen, ca 30–40 minuter. Kontrollera att den inte får för mycket färg, lägg i sådana fall på folie. Servera ljummen eller kall.

Recept: Ajda Mehmet Styling Jessica Lek, Maaike Koorman Foto: Jeroen van der Spek

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons