Lyxrulltårta med hallon och pistage!

09 augusti, 2015
_DSC3562

I dag är det ingen vanlig dag, nej det är rulltårtans stora dag!

Det vill vi fira med en riktig sommardröm till rulltårta. En lyxigare variant av den gamla klassikern framtagen av konditor Anders Oskarsson, medlem i Kocklandslaget och en av finalisterna i Årets konditor. Förutom att tävla i årets konditor driver Anders två konditorier i Oskarshamn.

Här bjuder han på receptet på Anders lyxrulltårta med hallon och pistage!

_DSC3505

Lyxig rulltårta med hallon- och pistagekräm

Pistagebottnar:

100 g pistagenötter, malda

80 g vetemjöl

100 g florsocker

80 g ägg

60 g äggula

150 g äggvita

65 g socker

1. Vispa samman äggvita och strösocker till en maräng.

2. Vispa ägg och äggula med florsockret poröst, blanda sedan samman med marängen.

3. Sikta i vetemjöl och pistagenötter, blanda försiktigt!

4. tryk ut på bakplåtspapper och baka av i ugn på 210 grader i 6 min.

Vaniljkräm:

165 g mjölk

1/3 vaniljstång

2 st äggulor

50 g strösocker

0,25 dl maizena

15 g smör

1. Koka mjölken med den urskrapade vaniljen.

2. Blanda äggulor och strösocker med maizenamjöl, blanda sedan med den kokta vaniljmjölken, något avsvalnad..

3. Koka upp blandningen och vispa under kokning 1-2 min, sila och blanda i smöret.

Pistagekräm:

105 g grädde

50 g mixade pistagenötter

25 g vit choklad

80 g vaniljkräm

1. Koka grädden med de mixade pistagenötterna, slå över den vita hackade chokladen och låt svalna.

2. Vispa sedan luftigt och blanda i vaniljkräm.

Hallonkräm:

105 g grädde

25 g vit choklad

35 g hallon

80 g vaniljkräm

1. Koka grädden, slå över den vita chokladen och låt svalna.

2. Vispa sedan luftigt. Mixa hallon och blanda med vaniljkräm och den vita chokladkrämen till en slät kräm.

Slutberedning:

1. Stryk de avsvalnade bottnarna med pistagekrämen, kyl sedan ner.

2. Stryk på hallonkrämen och rulla sedan ihop rulltårtan till en rulle, skär, dekorera och servera!

Konditor Anders Oskarsson.

Konditor Anders Oskarsson.

 

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: