Leilas äppel- och mandeltarte

Leilas äppel- och mandeltarte.

Om man vill, kan man förbereda både fyllningen och pajskalet några dagar innan. Gör mördegsskalet och kavla ut i en form, men förgrädda inte! Mixa ihop mandelsmeten och förvara i en välplastad bunke.
13 december, 2016

1 paj

Tid: 2 timmar

Mördeg:

150 g kallt smör

4 dl vetemjöl

1/2 dl florsocker

1 ekologiskt ägg

Fyllning:

300 g skållade och skalade sötmandlar

3 dl strösocker

3 ekologiska ägg

250 g rumstempererat smör

1 dl vetemjöl

2 bittermandlar

10 röda äpplen

Mördeg:

Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och arbeta samman tills degen precis går ihop. Tillsätt några droppar kallt vatten om degen inte skulle gå ihop men knåda aldrig en mördeg. Då drar den ihop sig i pajformen.

Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

Fyllning:

Kör sötmandeln till smulor i en hushållsmixer med knivblad. Tillsätt strösocker och ägg och mixa smeten helt slät. Häll över smeten i en bunke och rör i det mjuka smöret tills smeten är slät. Sikta och vänd försiktigt i vetemjölet och smaksätt med finrivna bittermandlar.

Kavla ut mördegen och klä en pajform (cirka 28 cm i diameter). Fyll pajskalet med mandelsmeten.

Skala äpplet i så långa skalspiraler du kan och skär det skalade äpplet i bitar. Tryck ner bitarna i smeten och linda skalet till rosor och sätt dem i mandelsmeten.

Grädda pajen gyllene i cirka 1 timme.

Leilas äppel- och mandeltarte.

Leilas äppel- och mandeltarte.

Recept: Leila Lindholm
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Fler recept hittar du här.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: