Laxcarpaccio på vackert vis

Recept på laxcarpaccio

Låt fisken skina i denna laxcarpaccio som får sällskap av finstämda smaker som äpple, löjrom och japansk soja.
14 december, 2022
Sabrera champagne – så gör du
2:52

Efter reklamen: Sabrera champagne – så gör du

(2:52)

Slå på ljud

Laxcarpaccio

Vackert upplagd och försvinnande god. Som på restaurang – fast hemma!

4 personer

Du behöver:

180 g salmalax
1 grönt äpple
2 msk finklippt gräslök
3 dillvippor
80 g löjrom
1 msk japansk soja

Kavringschips:

En liten bit kavring
2 msk smör

Dillmajjo:

1 äggula
2 krm vitvinsvinäger
1–2 dl rapsolja
1 msk finhackad dill
2 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar

Till servering:

Krasse, ätbara blommor eller späda skott, eller andra fina blad att dekorera med

Gör så här:

  1. Skär laxen i små kuber, ca 2x2 cm. Skala äpplet och skär även det i små kuber, ca 1x1 cm.
  2. Lägg äggulan i en bunke och blanda med vitvinsvinägern. Tillsätt rapsolja, först droppvis, sedan i en tinn stråle under konstant vispning tills du ser att majonnäsen blir tjock. Blanda ner dillen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  3. Skär kavringen i lövtunna skivor och stek dem gyllende i smör på medelhög värme. Arrangera laxkuber, äpple, dillmajonnäs (gärna med hjälp av en sprits), löjrom, gräslök, dill och kavringschips snyggt på portionstallrikar.
  4. Droppa över lite japansk soja och toppa med späda örter eller skott. Servera direkt.
Inkokt lax med hyvlad fänkål och dillkräm

Foto: Lisa Björner
Assistent: Hedvig Billengren Lindenbaum