Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Somriga drinkar Grillat Vintips till middagen Kräftskiva

Långjäst focaccia med pesto

23 aug, 2025
AvLouise Johansson
Recept på långjäst focaccia med pesto
Låt focaccian långjäsa och vik degen en gång i timmen, det ger det färdiga brödet en härligt fluffig textur. God att äta med hemgjord pesto.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkakaBrand logo
Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkaka

Focaccia med pesto

Den långjästa degen ger brödet en härlig textur. Så gott med hemgjord pesto till.

Focaccia med pesto
Columbus Leth
Annons

1 bröd

Tid: 45 minuter + tid för jäsning och gräddning

Du behöver:

8 g jäst
4 dl ljummet vatten
½ msk flingsalt
1 tsk strösocker
½ dl olivolja
500 g (8 ¹/³ dl) vetemjöl
½ dl olivolja
1 liten näve färsk rosmarin
2 tsk flingsalt

Pesto:

50 g pinjenötter
75 g parmesan, riven
1 vitlöksklyfta
4 nävar färsk basilika
Salt
2 dl olivolja

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt salt, socker och olivolja. Vänd ner mjölet och rör tills allt är blandat – degen ska inte vara helt slät. Låt vila 20 minuter i rumstemperatur.
  2. Låt degen ligga kvar i bunken. Vik in varje “hörn” av degen mot mitten – fyra gånger totalt. Det går lättast med fuktiga händer. Upprepa tre gånger. Täck med en ren kökshandduk och låt degen jäsa i rumstemperatur i 3–4 timmar. Upprepa vikningen en gång per timme.
  3. Häll degen i en oljad form (ca 24 × 30 cm). Dra ut den så den täcker hela formen. Om degen är svår att forma – låt den vila i 20–25 minuter och försök igen. Täck och ställ in i kylen över natten.
  4. Nästa morgon: Ta fram degen och låt den jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar under duk.
  5. Sätt ugnen på 230°, varmluft. Tryck ner fingrarna i degen och gör små gropar. Ringla över olivolja, stick ner rosmarinkvistar och strö över flingsalt. Grädda i 20–25 minuter tills brödet är gyllene och genomgräddat. Låt svalna 5–8 minuter i formen. Stjälp sedan upp det på galler och låt svalna helt.
  6. Rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna. Låt svalna något. Mixa pinjenötter, riven parmesan och vitlök grovt i en matberedare. Tillsätt basilikan och mixa vidare. Krydda med salt och häll i olivoljan under mixning tills peston är slät. Smaka av.
  7. Skär focaccian i avlånga bitar och servera med peston bredvid.
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

Foto: Columbus Leth

Annons