Långbakad rotselleri med svamp och nötter

Recept på långbakad rotselleri med svamp och nötter

anders schønnemann
Rotselleri är en tacksam råvara – möjligheterna är nämligen oändliga! Testa att långbaka den med svamp och nötter. Ett tillbehör att äta till allt!
01 november, 2022
Middag hos Wood: Panzanella
1:48

Efter reklamen: Middag hos Wood: Panzanella

(1:48)

Slå på ljud

Långbakad rotselleri med svamp och nötter

Den milda rotsellerin trivs bra i smakrikt sällskap.

Svårslaget god långbakad rotselleri med svamp och nötter
anders schønnemann

4 portioner

Du behöver:

1 rotselleri
2 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
Salt

Svamptopping:

300 g blandad svamp, t ex kantareller, champinjoner, ostronskivling
1 ½ msk olivolja
50 g hasselnötter
50 g kärnfria katrinplommon
Salt och peppar

Dressing:

50 g smör
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk akaciahonung
1 ½ msk olivolja

Till servering:

Krasse eller andra örter

Rostad rotsellerisoppa med brynt hasselnötssmör

Gör så här:

  1. Skala och halvera sellerin. Lägg i en ugnsform, ringla över olja och vinäger och strö över salt. Baka i 160º i 60–70 minuter, tills sellerin är gyllene och helt mjuk.
  2. Borsta svampen ren. Stek i olja på hög värme i 2–3 minuter. Grovhacka hasselnötterna och skär katrinplommonen i små bitar. Blanda med svampen i en skål, salta och peppra.
  3. Smält smöret i pannan och låt det få en ljust gyllenbrun färg. Häll smöret i en separat skål och rör ner vinäger, honung, olja, salt och nymalen peppar. Häll dressingen över svampblandningen och blanda väl.
  4. Servering: Skär sellerin i skivor och lägg upp. Häll över svampblandningen och strö över lite finhackade örter.

Foto: Betina Hastoft, Peter Kam