Rostad rotsellerisoppa med brynt hasselnötssmör
21 jan, 2021
AvRedaktionen ELLE

Rostad rotsellerisoppa med äpple, dill och brynt hasselnötssmör är säsongens godaste soppa! Genom att rosta rotselleri och äpplen förhöjs smakerna!
Annons
Rostad rotsellerisoppa med äpple, dill och brynt hasselnötssmör
Ugnsbaka grönsakerna, det ger godast soppa. Och toppa med något gott, gärna en blandning av krisp, syra, något nötigt och något fett.

4 portioner
Du behöver:
1 liten rotselleri à 350 g
2 äpplen, skalade och urkärnade
Olivolja, till rostning
2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
5 dl kallt vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liten citron, saften
Salt och svartpeppar
Topping:
2 äpplen, i små bitar
3 minigurkor, i små bitar
2 msk färskpressad citronsaft
75 g fetaost, smulad
1 knippe dill, finhackad
Brynt hasselnötssmör:
25 g smör
½ dl grovhackade rostade hasselnötter
Annons
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°. Skär bort skalet från rotsellerin och dela den i mindre bitar. Skär äpplena i stora klyftor. De ska vara större än rotselleribitarna. Lägg rotselleri och äppelbitar i en ugnsform, ringla lite olja över och rosta i ugnen tills de mjuknat, ca 20–30 minuter.
- Koka upp crème fraiche, grädde, vatten och buljongtärningar. Tillsätt rostad rotselleri och äpplen. Mixa lätt med stavmixer. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Späd eventuellt med vatten till önskad konsistens.
- Blanda ingredienserna till toppingen. Bryn smöret och vänd ner de hackade hasselnötterna. Servera soppan med ett berg av topping och avsluta med att ringla över lite hasselnötssmör.
Recept: Julia Tuvesson Foto: Miriam Preis
Annons
Innehåller annonslänkar