Laktosfri kladdkaka med päron och kola

Det är inte mycket som slår en riktigt kladdig kladdkaka. Här gjord på laktosfri kvarg, toppad med kolasås, kolatoppar och torkade päron. Receptet är framtaget av Alisa Bandell som gett ut kokboken Baka med Bandell.
20 maj, 2016
Laktosfri kladdkaka med kvarg, päron och kola.

Laktosfri kladdkaka med kvarg, päron och kola.

Valios nya smak Päron & Kola är en laktosfri kvarg med fyllig och rund smak. Den är god att äta precis som den är, till enkla efter­rätter eller som tillbehör till frukt och bär. Dessutom är den ypperlig att baka med, som här – i en kladdkaka.

Kladdkaka

75 g smör

2 dl strösocker

1 dl Valio Eila laktosfri kvarg päron & kola

1 tsk vaniljsocker

1 dl kakao

2 ägg

1 1⁄2 dl mjöl

ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen. Rör i strösocker, päron & kolakvarg, vaniljsocker och kakao. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör till en jämn smet. Blanda till sist ner mjölet. Smöra och bröa en bakform. Häll smeten i formen. Grädda i cirka 20 minuter. Låt svalna och lägg sedan på ett fat.

Kolasås

1 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 dl Valio Eila laktosfri vispgrädde 35%

Koka upp strösocker, ljus sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda i cirka 5 minuter. Låt svalna.

Torkade päron

1 päron

Sätt ugnen på 100 grader och varmluft. Skiva päronen tunt med mandolin. Torka i ugnen i cirka 20 minuter tills de blir krispiga. Låt svalna på galler.

Kolatoppar

2 äggvitor

1 dl strösocker

200 g rumsvarmt Valio Eila laktosfritt smör

1⁄2 dl kolasås (ta av den du kokat)

1 dl Valio Eila laktosfri kvarg päron & kola

flingsalt

Lägg äggvitor och socker i en bunke som går att använda för vattenbad. Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten. Rör i bunken konstant till sockret har smält. Ta bunken från värmen och vispa till en fast och rumsvarm maräng. Tillsätt smöret lite i taget och vispa till en slät marängsmörkräm. Bli inte rädd om den blir grynig – fortsätt bara att vispa tills den blir slät. Detta kan ta upp till 15 minuter. Tillsätt kolasåsen och päron & kola­kvargen och vispa till en slät marängsmörkräm. Samma sak här, ifall det blir grynigt – fortsätt vispa. Fyll en spritspåse med krämen och spritsa ut små toppar på kladdkakan. Stick ner några päronskivor. Häll över lite kolasås och strö över flingsalt. Servera!

Se även: Leilas glutenfria kladdkaka

Recept: Alisa Bandell