12 bufféportioner
Du behöver:
3 gurkor
1 ½ tsk salt
1 ½ tsk strösocker
3 skivor vitt rostbröd
4 vitlöksklyftor
3 msk färskpressad citronsaft
1 ½ dl olivolja
1 ½ liter naturell yoghurt
1 ½ dl vispgrädde
Salt och svartpeppar
Garnering:
Riven gurka
2 krukor dill
Till servering:
Levainbröd
Gör så här:
- Skölj gurkan och riv den på ett rivjärn.
- Strö salt och socker över den rivna gurkan och krama ur vätskan ner i en skål. Saften ska användas.
- Spara också den rivna gurkan i en skål vid sidan om.
- Skär av skorpan från brödet och doppa brödskivan i gurksaft.
- Lägg ner bröd och vitlök i en bunke med hög kant.
- Tillsätt citronsaft och olivolja.
- Använd en stavmixer och blanda till en slät soppa.
- Vänd ner yoghurt och grädde.
- Låt soppan stå kallt i kylen i 2 timmar.
- Smaka av den kalla soppan med salt och peppar.
- Garnera med lite av den rivna gurkan och dill och servera med gott bröd till.

Kyld gurksoppa med dill.
Av: Sofia Andersson & Julie Hey
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
6 sätt att göra din veganska soppa härligt krämig
Bjud på krämig grön ärtsoppa med basilikaolja