Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Sommarsuccén Eden slår upp dörrarna igen den 3 maj

24 apr, 2023 
AvNami Kawakita
Sommarsuccén Eden slår upp dörrarna igen den 3 maj
Eden slog upp dörrarna för första gången förra året och den grönskande oasen var utan tvekan en succé. Även denna sommar kommer du kunna uppleva säsongsbaserad mat av högsta kvalitet, livemusik, utomhusgymnastik och dans hela natten lång – men nu i större och ambitiösare tappning!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
6 restauranger alla borde besöka på Gotland i sommarBrand logo
6 restauranger alla borde besöka på Gotland i sommar

200 000 besökare tog sig till 1800-tals villan längst ut på Smedsudden på Kungsholmen i Stockholm. Kulturdestinationen Eden lockade sommarälskare med en säsongsbaserad meny, livemusik, utomhusgymnastik och dans genom natten. Till mångas glädje öppnar Eden åter upp igen och därmed kickstartar sommaren den 3 maj – detta år i större och ambitiösare tappning. Gästerna kommer mötas av två nya matkoncept, ett utökat kulturfokus med stand up, samt en hälsoklubb med tillhörande bastu. Och fler spännande tillskott kommer lanseras löpande under sommaren. Ett stenkast från verkligheten är Edens motto och det är en perfekt plats för såväl stressade stockholmare som turister att få lite andrum från vardagen.

Annons
1800-tals villan ligger längst ut på Smedsudden på Kungsholmen i Stockholm
Svårslagen terass finns att hitta på Eden
Annons

En av nyheterna i år är storsatsningen på hälsa och välbefinnande. Förutom god mat och dryck kommer Edens besökare kunna ta del av unika träningsklasser – löpning, kajakpaddling och yoga, allt sker under bar himmel. Dessutom öppnar en bokningsbar bastu med Stockholms kanske vackraste utsikt över Riddarfjärden. Bastun kommer gå att boka tillsammans med den nya löparklubben från den 17 maj och träningsklasserna drar igång i samband med sommarpremiären den 31 maj.

– Det känns helt magiskt att efter ett smått turbulent uppstartsår verkligen få arbeta ut vår vision – Eden som ett nav mellan rekreation, kultur och smaker bara ett stenkast från stadens puls. Vi ser fram emot att se Stockholm vakna med morgonyoga, fortsatt med bastubad, magiska varma luncher, eftermiddagsjazz i dungen för att sedan avsluta kvällen dansandes under stjärnorna, säger Jakob Grandin, en av Edens grundare.

Bakom Eden står krögarna Jakob Grandin och Viktor Nyman.
Grundarna Jakob Grandin och Viktor Nyman.

Bakom Eden står Jakob Grandin, kulturentreprenören som bland annat driver krogarna Trädgården och Fållan, tillsammans med Viktor Nyman, krögaren som ligger bakom både Häktet och Bar Libertin. Den prisbelönta krögaren Sally Voltaire är kreativ chef för mat och dryck även denna sommar och som alltid ligger fokuset på hälsosam mat och hållbara råvaror.

Annons

Det är just säsongen som kommer att sätta ett tydligt avtryck på Edens meny. En meny som domineras av smaker från Medelhavet och består främst av säsongsbaserade råvaror från Mälaren med omnejd. Vinet kommer från den gamla världen och vinlistan innehåller såväl klassiska viner från kända vinhus och unga naturviner från små producenter. Restaurang Eden har även fått förstärkning av kökschef Pär Stenberg, som tidigare jobbat på bland annat Michelin-krogen Ron Gastrobar i Holland och som verkat för att förändra maten på äldreboenden.

– Eden känns som ett otroligt spännande projekt för mig att arbeta med. Jag älskar sättet man äter på i medelhavsnära städer och jag hoppas att sommarens meny bjuder in till ett socialt och avslappnat sätt att äta och umgås på, säger kökschef Pär Stenberg.

Annons
Kreativ chef för mat och dryck är Sally Voltaire.
Kreativ chef för mat och dryck är Sally Voltaire.

ELLE mat och vin fick möjlighet att ställa ett par frågor till Sally Voltaire som har minst sagt fullt upp så här inför öppning av Eden.

Vad kommer att skilja Eden mest från förra året?

Gästerna kommer att känna igen några av Edens signaturrätter såsom grillad fisk, ramslökspesto och den baskiska ostkakan. Som kock vill man alltid förnya och förändra, men samtidigt så känns det viktigt att vara lyhörd och att ta tillbaka de rätter som våra gäster minns och längtat efter från sommaren. I år har vi även skapat nya matkoncept för våra två externa kök utomhus, båda kommer att gå i linje med medelhavets smakbild men förhoppningsvis kommer vi att kunna överraska med vår egen tolkning av ländernas matkultur.

Annons
Medelhavet och Sverige står som inspiration för årets meny på Eden

Vill du berätta lite om hur tankarna gått vid skapandet av menyn?

Att skapa menyer är en process, som för mig, nästan alltid börjar med ett kreativt kaos. En blandning av intryck, smaker, minnen och färger som jag samlat på mig under en tid, skall så småningom kokas ner till något som går att arbeta med. Och det som till sist hamnar på menyn, behöver alltid förtjäna sin plats där.

Har du någon favoriträtt i år, som du tycker alla ska testa?

Vi håller fortfarande på att provlaga menyerna inför sommaren, men mina personliga favoriter kommer nog alltid att vara de gröna rätterna!

Annons
De gröna rätterna kommer alltid vara Sally Voltaires favoriter på menyn

Förutom restaurangen ligger det ett stort fokus på cocktails, även här med samma inspirationskälla som restaurangen: mötet mellan Norden och Medelhavet. Både Restaurang Eden och cocktailbaren öppnar den 3 maj.

Vilken känsla hoppas du att gästerna lämnar med efter en kväll av mat och dryck på Eden?

– En familjär känsla. Lite som när man äter middag hos en vän och aldrig vill gå hem, säger Sally Voltaire.

Sally hoppas gästerna kommer lämna Eden med en familjär känsla

Läs mer och boka här! Sommarens bord går att boka redan nu! Vi ses väl där?

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons