Kryddig julmarmelad – fin att ge bort
13 okt, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Det finns inget finare än att få något som någon har gjort, särskilt inte om det dessutom är ätbart. Ge bort en kryddig julmarmelad som är god till det mesta!
Annons
Kryddig julmarmelad
Kryddig marmelad att ha på våfflor, pannkakor, kex eller nybakat bröd.
1 burk
Annons
Tid: 25 minuter
Du behöver:
1 vaniljstång
250 g strösocker, eller syltsocker (2,8 dl)
200 g jordgubbar
150 g hallon
2 kanelstänger
1 stjärnanis
4 hela kryddnejlikor
Gör så här:
- Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och mosa dem tillsammans med lite av sockret. Skär jordgubbarna i mindre bitar.
- Lägg alla ingredienser, inklusive vaniljstången, i en kastrull. Koka upp och låt småkoka i 10–15 minuter tills marmeladen tjocknar något.
- Ta bort vaniljstång och hela kryddor. Häll upp marmeladen på en väl rengjord glasburk. Sätt på locket och låt svalna. Låt stå i kylen tills den är helt kall.
- Sätt gärna ett band och en fin etikett på burken innan du ger bort den.
Foto: Betina Hastoft
Annons