Kryddbräserad kyckling med saffransbulgur
01 feb, 2025
AvCarolina Soudah
Ge den kryddbräserade kycklingen gott sällskap med saffransbulgur. Det blir en spännande varmrätt med mycket smak!
Annons
Kryddbräserad kyckling med saffransbulgur
Servera smakrik saffransbulgur till kycklingen.
Annons
4 portioner
Tid: 45 minuter
Du behöver:
4 kycklingbröstfiléer
1 msk smör
Salt och peppar
Bräsering:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 kanelstång
1 tsk malen spiskummin
½ tsk grovmalen svartpeppar, gärna nymalen
2 msk smör
4 dl vatten
1 ½ msk konc kycklingfond
½ dl torkade tranbär
Saffransbulgur:
4 dl bulgur
8 dl vatten
1 tsk salt
1 paket saffran
3 msk strimlad färsk mynta
Gör så här:
- Bulgur: Koka upp bulgur med vatten, salt och saffran. Sänk temperaturen och låt puttra under lock 10–12 minuter, tills vattnet kokat in. Ta från värmen och låt stå några minuter. Luckra upp grynen med en gaffel.
- Bryn kycklingfiléerna i smör i en stekpanna (som det finns lock till). Salta och peppra. Lägg på en tallrik och ställ åt sidan.
- Bräsering: Finhacka lök och vitlök. Skala och tärna moroten. Fräs lök, vitlök, morot och kryddor i smöret i stekpannan, tills löken mjuknat något. Tillsätt vatten och fond. Låt sjuda någon minut.
- Lägg ner kycklingen och låt bräsera med lock ca 10 minuter, tills kycklingens innertemp är 67–70°. Vänd på kycklingen efter halva tiden. Smaka av skyn med kryddorna när kycklingen är klar. Ta ev upp kycklingen och koka ihop skyn om du vill ha mer koncentrerad smak. Lägg ner tranbären i skyn.
- Vänd ner myntan i bulgurn och servera med kyckling och sky.
Foto: Eva Hildén
Annons