Krukbröd med Västerbottensost

Krukbröd med Västerbottensost.

De här bröden är allra godast nygräddade, men krukan gör att bröden håller sig saftiga något längre än vad färskbakat bröd brukar göra.
05 augusti, 2017

6 personer

Tid: 1 timme + 1 timmes jäsning

Ingredienser:

50 g jäst

6 dl vatten (ljummet)

150 g riven västerbottensost

11 dl vetemjöl

1 1/2 tsk salt

6 krukor (oljade och pudrade med mjöl)

Gör så här:

Smula jästen i 37° ljummet vatten, blanda väl. Blanda mjöl, salt och västerbottenost med en slev till en lös deg. Låt jäsa i 1 timme under bakduk. Knåda degen och forma 6 avlånga bullar som sedan läggs i var sin kruka. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225°. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i cirka 25–30 minuter. Bröden är klara när mitten värmen på brödet är 97°. Har du ingen termometer kan du känna med en sticka om brödet känns genomgräddat. Njut av de vackra små bröden till soppan.

Krukbröd med Västerbottensost.

Krukbröd med Västerbottensost.

Av: Isabelle Olander
Foto: Lena Grenfelt
Recept: Filippa Löf-Ersson
Assistent: Emma Nilsson, Kevin Trandem

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: