Kronärtskocka med tre sorters dippsås

02 mar, 2021 
AvRedaktionen ELLE
Recept på kronärtskocka med tre sorters dippsås
Kronärtskocka är en utmärkt förrätt att bjuda på. Den är inte för tung och lämnar plats för varmrätt samt att den tar lite tid att äta, vilket ger extra tid för den som ligger efter i matlagningsschemat. Här lagar vi kronärtskocka med tre dippsåser!
Annons

Kronärtskocka med tre sorters dippsås

Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

Lyxa till världens enklaste förrätt med supergoda dippsåser!

Bjud på kronärtskocka med tre sorters dippsås

6 portioner

Du behöver:

Salt
1 citron
3 stora kronärtskockor

Vispat brynt sojasmör:

200 g osaltat smör
2 msk japansk soja

Saffransvinägrett:

15 trådar saffran
3 msk varmt vatten
½ citron
1 äggula
½ liten schalottenlök
1 ½ dl (150 ml) solrosolja
Salt och svartpeppar

Myntavinägrett:

20 g färsk mynta
20 g färsk basilika
½ liten schalottenlök
2 msk (30 ml) vitvinsvinäger
1 dl (100 ml) solrosolja
1 msk honung
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Pressa ner citronsaften i vattnet och lägg även ner citronhalvorna. Skär bort stjälkarna på kronärtskockorna och koka 40–45 minuter.
  2. Vispat brynt sojasmör: Bryn smöret och vispa under tiden så att det inte bränns. Ta från värmen när det blivit gyllene och börjar dofta nötigt och knäckigt. Häll upp i en skål som går att vispa i, och låt svalna. När det precis börjat stelna igen, vispar du i sojan – helst med en köksassistent. När smöret är ljust och fluffigt så är det färdigt. Klicka upp det i en skål.
  3. Saffransvinägrett: Blöt upp saffranstrådarna i det varma vattnet i 10 minuter. Låt vattnet svalna och pressa ner saften från citronhalvan. Mixa vattnet med citron och saffran med äggula och schalottenlök i en matberedare. Tillsätt långsamt oljan medan maskinen går. Stäng av så snart all olja är inarbetad. Smaka av med salt och peppar.
  4. Myntavinägrett: Mixa alla ingredienser utom salt och peppar till en slät massa med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
  5. Ta loss och dippa det nedersta på bladen i såserna, när du kommit fram till kronärtskockshjärtat, skär bort de minsta håriga bladen och dippa även hjärtat.

Recept och foto: Marieke Verdenius & Martina Bianchini

Annons