Krämig västerbottenssoppa med örtbaguette

Gör en krämig västerbottenssoppa med örtbaguette.

Fyllig, salt och god soppa, perfekt till kräftorna. Går att göra på ett kick! Ett gott bröd till kräftorna är så klart också ett måste, baka det själv eller köp ett av bra kvalitet.
15 juli, 2015

4 personer

Tid: 15 minuter

Västerbottenssoppa:

1 gul lök

1 msk smör

2 msk vetemjöl

8 dl mjölk

1 dl vispgrädde

2 grönsaksbuljongtärningar

3 dl riven västerbottensost

salt och vitpeppar

1 msk färsk timjan (hackad)

Gör så här:

Skala och hacka löken. Fräs den i någon minut i smör i en kastrull. Rör i mjölet och häll på mjölk och grädde. Smula i buljongen och låt koka i cirka 3 minuter.

Lyft bort från plattan och mixa soppan slät med en mixerstav. Rör i osten och smaka av med salt och peppar. Dekorera med timjan.

Frasiga örtbaguetter

2 stycken

Tid: 1 timme + 1 timmes jäsning

25 g jäst

2 1/2 dl vatten (ljummet)

1/2 dl olivolja

1 tsk salt

1 msk honung

1/2 msk persillade

6 1/2 dl vetemjöl special

Dill- och vitlökssmör:

2 vitlöksklyftor (pressade)

100 g rumsvarmt smör

1 kruka dill (finklippt)

Gör så här:

Lös jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, honung och mjöl. Arbeta degen i minst 15 minuter. Täck över bunken och låt jäsa i 1 timme.

Blanda under tiden ihop smöret med pressad vitlök och dill. Klicka upp på bakplåtspapper. Forma till en rulle och lägg i kylen.

Häll ut degen på bakbordet och dela den i två delar. Forma till baguetter. Sätt ugnen på 250°. Häll lite vatten i botten av ugnen för att skapa ångor. Ställ in baguetterna i ugnen, sänk värmen till 225° och grädda dem i cirka 30 minuter. Låt bröden svalna utan bakduk.

Krämig västerbottenssoppa med örtbaguette.

Krämig västerbottenssoppa med örtbaguette.

Av: Sandra Hamilton
Styling: Isabelle Olander

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: