Krämig grönkålssill på kavring
- AvLena Söderström
Gör egen grönkålssill och servera som lyxiga snittar på saftig kavring. Det blir ett tjusigt tillskott på julbordet.
Krämig grönkålssill på kavring
Matjessill i en krämig sås smaksatt med vitlök och dijonsenap.
6 bufféportioner
Tid: 30 minuter
Du behöver:
1 stjälk färsk grönkål, ca 50 g
4 små kalla kokta potatisar
1 burk matjessillfilé à ca 200 g
Sås:
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap eller 1 pressad vitlöksklyfta
Servering och garnering:
12 små bitar bröd, t ex kavring
2 tsk rapsolja
1 rödlök, tunt skivad
Små bitar av grönkålsblad
Nymald svartpeppar
Gör så här:
- Riv av kålbladen från den grova stamstjälken. Kasta stjälken. Förväll grönkålen i kokande vatten i 1/2 minut. Ta upp grönkålen och kyl den genast i kallt vatten. Ta upp kålen och krama ur all vätska. Hacka kålen fint.
- Skala och fintärna potatisen.
- Häll av spadet och skär sillen i fina tärningar.
- Blanda majonnäs, crème fraiche och smaksättning i en bunke. Blanda i grönkål, potatis och sill.
- Lägg upp brödbitarna på ett fat. Droppa över lite olja. Toppa med sillröran och garnera med tunt skivad lök och små bitar av grönkålsblad. Vrid över lite svartpeppar och servera.
Foto: Lena Söderström
