Kräftskivans godaste tillbehör – 4 recept
Alla kräftskivor behöver ett par riktigt goda tillbehör. Vi har valt att sätta extra guldkant med vispad färskost med regnbågsrom, krondillsaioli och läckra kräftrolls med kräftröra och brynt smör. Hälsa gästerna välkomna med en uppfriskande Negroni fizz.
Vispad färskost med regnbågsrom, dill och citron
Lyxigt tillbehör där färskost vispas och toppas med rom, dill och citron. Servera som tillbehör eller som dipp till salta chips.
6 bufféportioner
Tid: 10 minuter
Du behöver:
200 g färskost
1 citron, rivet skal
Salt
Svartpeppar
1 liten rödlök
1 msk dill, finhackad
80 g regnbågsrom
Gör så här:
- Vispa färskosten fluffig tillsammans med skal från ½ citron. Smaka av med salt och peppar.
- Skala och hacka rödlöken fint.
- Bred ut färskosten på ett serveringsfat och toppa med regnsbågsrom, finhackad rödlök, finhackad dill och skalet av ½ citron.
Kräftrolls med kräftröra och brynt smör
Snabblagade och supergoda kräftrolls med briochebröd och brynt smör blir perfekt som tilltugg på kräftskivan.
6 bufféportioner
Tid: 20 minuter
Du behöver:
2 korvbröd, av briochetyp
50 g smör
Kräftröra:
1 burk kräftstjärtar, 300 g (varav 170 g kräftstjärtar)
½ äpple
¾ dl majonnäs
¾ g crème fraiche, 38 %
2 msk dill, finhackad
½ lime, skalet + 1 tsk pressad saft
¼ tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
- Kräftröra: Häll av kräftorna i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt, krama gärna ur lite extra med handen. Lägg kräftorna på ett dubbelvikt hushållspapper och låt den sista vätskan droppa av.
- Hacka kräftorna grovt. Dela äpplet i små tärningar. Lägg kräftor och äpple i en skål eller bunke tillsammans med majonnäs, crème fraiche och finhackad dill. Blanda och smaka av med limeskal och saft, salt och nymald peppar.
- Smält smöret och låt det puttra på medelvärme tills det blivit gyllene. Lyft av och låt svalna något.
- Dela briochebröden i tre och fyll dem med kräftröra. Ringla över lite brynt smör och toppa gärna med dillvippor.
Krondillsaioli
Ta tillvara den goda krondillen och sätt smak på aioli. Otroligt gott och passar så fint till kräftorna.
6 bufféportioner
Tid: 15 minuter
Du behöver:
2 äggulor
5 krondillskronor
1 ½ dl rapsolja
2 krm vitvinsvinäger
1 klyfta vitlök, liten
Salt
Nymald svartpeppar
Gör så här:
- Lägg äggulorna i en rostfri bunke. Plocka av de små kronorna längst ut på krondillen och lägg dem i en mixkanna tillsammans med rapsolja. Mixa tills det blir gulgrönt.
- Häll vinägern i äggulorna och vispa sedan kraftigt medan du tillsätter krondillsoljan droppvis till en början, och sedan i en fin stråle tills det binder ihop till en tjock majonnäs. Smaka av med riven vitlök, salt och peppar.
Negroni fizz
Gör negronin extra härlig och bubblig med tonic. Perfekt som aptitretare till festliga tillfällen.
1 glas
Tid: 5 minuter
Du behöver:
1 liten klase blåa vindruvor
Isbitar
2 cl gin
2 cl campari
2 cl röd vermouth
6 cl tonic, gärna med grapefruktsmak
Gör så här:
- Låt vindruvorna ligga i frysen i minst en timme.
- Fyll upp ett glas med is. Mät upp gin, campari och vermouth i glaset. Rör om och toppa med tonic. Dekorera med frysta druvor.
Foto: Lisa Björner