Mustig köttgryta med polenta
- AvGitte Heidi Rasmussen
Låt denna mustiga köttgryta få stå och puttra så att smakerna hinner utvecklas och ät tillsammans med parmesanpolenta.
Polenta med mustig köttgryta
Mustig köttgryta är riktig mysmat.
2 portioner
Du behöver:
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
2 morötter
400 g tärnade grytbitar av nöt
2 tsk olivolja, till stekning
Salt och nymald svartpeppar
2 msk koncentrerad tomatpuré
1 dl rött vin
2 ½ dl kalvbuljong
2 kvistar färsk oregano
1 lagerblad
200 g svamp, till exempel kantareller
1 näve bredbladig persilja
Polenta:
75 g snabbpolenta
3 dl vatten
15 g parmesan
Salt och nymald svartpeppar
Till servering:
½ knippe bladpersilja
Gör så här:
- Tillaga polentan enligt anvisningen på förpackningen, smaka av med riven parmesan, salt och peppar. Häll upp i en form och låt stå i kylskåp i minst 6 timmar.
- Skala och finhacka lök, vitlök, selleri och morötter. Bryn köttet i 1 tsk olja i en gryta på hög värme. Tillsätt grönsakerna och stek i ytterligare några minuter. Krydda med salt och peppar och tillsätt tomatpuré, rött vin, buljong, oregano och lagerblad.
- Låt det småputtra under lock i ca 1 ½ timme tills köttet är mört. Stek svampen i 1 tsk olja i en stekpanna i ca 5 minuter. Blanda ner svampen, låt koka upp och smaka av. Skär den kalla polentan i bitar och stek i olja några minuter. Strö över hackad persilja.
Foto: Betina Hastoft
