Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Så kombinerar du champagnen med nyårsrätterna

15 okt, 2021 
Kombinera champagne till nyårsmaten, tips
Nyår är lika med champagne och rätt dryck till nyårssmakerna är minst lika viktigt som att skåla in tolvslaget. Här får du proffstipsen du behöver för att kombinera rätt – och hur du undviker den vanliga missen många gör, direkt från experten på Moët & Chandon!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: 6 tips – så dekorerar du inför nyårsmysetBrand logo
TV: 6 tips – så dekorerar du inför nyårsmyset

Nyår närmar sig och även om maten är en viktig del av firandet är det ändå champagnen som står i centrum under årets sista dag.

Ett vanligt misstag många gör är att servera en söt nyårspannacotta med en torr champagne. Detta gör att drycken upplevs som sur och inte alls kommer till sin rätta.

Här tipsar Katrine Guldager, Nordic Consumer Engagement Manager på Moët & Chandon, om hur du ska tänka för att kombinera champagnen med nyårsmaten på bästa sätt!

Champagne och nyårsmat, kombination

Grundregeln när du kombinerar mat med champagne

En grundregel när du ska kombinera champagne med nyårsmaten – såväl som julmaten – är: Söta rätter, till exempel desserten, ska kombineras med en söt champagnesort, medan de mindre söta rätterna, till exempel förrätt och huvudrätt, passa bättre ihop med en torr champagne.

Annons

Champagne till förrätten

Till aperitif och förrätter bjuds det ofta på lätta, salta rätter, till exempel räkcocktail, snittar, löjrom, crème fraîche eller dill. Dessa smaker kombineras allra bäst med en torr champagne.

Champagne till huvudrätten

Starkare och fler smaker är ofta något som kännetecknar huvudrätterna under jul och nyår. Här passar det bäst att kombinera maten med en kraftigare champagne.

Champagne till efterrätt och dessert

Knäck, pannacotta och andra sötsaker som vi avslutar festmåltiden med kräver en halvsöt ”demi sec”-champagne.

Källa: Moët & Chandon Foto: TT

Annons