Klassisk blåbärspaj

Recept på blåbärspaj

Stine Christiansen
Söta små bär under ett krispigt täcke och ordentligt med vaniljglass – blåbärspaj måste väl ändå vara den godaste pajen? Här är receptet på dessertklassikern!
03 september, 2021
TV: Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innan
2:26

Efter reklamen: TV: Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innan

(2:26)

Blåbärspaj

Använd gärna svenska blåbär! Eller varför inte gå ut och plocka egna?

Baka en klassisk blåbärspaj
Stine Christiansen

8 portioner

Du behöver:

200 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 stort ägg
¼ tsk salt
1 dl mandelmjöl
5 ¾ dl vetemjöl
1 ägg till pensling
2 msk socker till garnering

Blåbärsfyllning:

150 g marsipan
500 g frysta blåbär
1 dl socker
½ dl majsstärkelse (maizena)
1 tsk mald kanel
1 tsk finrivet citronskal

Till servering:

1 liter vaniljglass

Gör så här:

  1. Vispa smör och florsocker krämigt i en skål. Rör i ägget, tillsätt salt och mjölsorterna och rör försiktigt degen ihop till en jämn massa. Forma degen i en boll och linda in den i plastfolie. Lägg degen i kylen i en timme.
  2. Rulla ut degen tunt på ett mjölat bord och lägg den i pajformen. Pressa ner degen på botten och uppåt kanterna. Skär bort överflödig deg och spara i kyl till ett flätat täcke.
  3. Riv marsipanen grovt och sprid ut den på pajbotten. Rör ihop de frysta blåbären med socker, majsstärkelse, kanel och citronskal i en skål. Sprid ut blåbärsfyllningen ovanpå marsipanen i pajen. Kavla ut resten av degen tunt och skär i långa remsor som är 1 ½ cm breda. Lägg remsorna i ett flätat mönster ovanpå pajen och vik ihop kanten hela vägen.
  4. Sätt ugnen på 180°. Pensla pajen med uppvispat ägg och strö över lite socker. Grädda pajen i ugnen i cirka 30 minuter tills den är gyllene och blåbärsfyllningen bubblar. Låt pajen svalna något på ett bakplåt och servera den varm med en skopa vaniljglass.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Stine Christiansen

TV: Magisk och oemotståndlig naked red velvet-tårta
1:08

Efter reklamen: TV: Magisk och oemotståndlig naked red velvet-tårta

(1:08)

Missa inte

Nöttårtor med citronkräm och blåbär

Smått och gott!

Supersäsong för blåbär – här är 12 oslagbara recept

Äntligen blåbärssäsong!

Så gör du din egen (otroligt goda!) blåbärscurd

Så gott med scones!