5 anledningar att äta kiwi varje dag

Kiwi är både gott och nyttigt. Ät frukten som den är eller hacka och strö över yoghurt, müsli eller gröt. Eller varför inte ha i en smoothie? Här är 5 anledningar att äta kiwi varje dag!
30 maj, 2017
Kiwi är nyttigt! Foto: IBL

Kiwi är nyttigt! Foto: IBL

Kiwi härstammar från Kina och kallades i Västvärlden tidigare för kinesiskt krusbär. Frukten började säljas till USA i mitten av 1950-talet och kom till Sverige runt 1980. Idag är den gröna frukten mångas favorit och tur är väl det eftersom det finns flera fördelar med att äta en kiwi varje dag!

Recept:

Grön frukostsmoothie med avokado och kiwi >>
Krusbär-, kiwi- och druvmarmelad >>
Fruktspett med vit choklad-dipp >>

1. Förbättrar matsmältningen

Kiwi innehåller mycket fibrer vilket hjälper magen att smälta maten lättare. I rå kiwi finns det dessutom ett enzym, aktinidin, som hjälper kroppen att bryta ner proteiner som finns i kött och fisk.

2. Innehåller mycket C-vitamin

C-vitamin stärker vårt immunförsvar och ger oss samtidigt starka tänder, ben och blodkärl. C-vitamin hjälper även kroppen att ta upp andra näringsämnen som zink, kalcium och zink.

3. Effektivt vid viktnedgång

Kiwi har lågt glykemiskt index vilket gör att du får en jämn blodsockerkurva. Ett jämnt blodsocker gör att du inte får lika stort sötsug vilket kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

4. Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

I kiwins mitt finns det små frön som består av alfalinolensyra. Alfalinolensyra är en speciell omega-3-fettsyra som kroppen inte kan producera på egen hand utan måste tillföras via kosten. Den hjälper kroppen att skyddas mot hjärt- och kärlsjukdomar samtidigt som frukten balanserar blodtrycket tack vare dess höga nivå av kalium.

5. Håller dig ung längre

Frukten innehåller en stor mängd E-vitamin och andra antioxidanter som skyddar våra celler mot fria radikaler. E-vitamin är dessutom bra för huden och förebygger både rynkor och ger oss ett naturligt skydd mot solens UV-strålar.

Läs även: Kiwibäret nergi kommer till Sverige!

Kiwibäret nergi kommer till Sverige! Foto: Shutterstock

Kiwibäret nergi kommer till Sverige! Foto: Shutterstock