Kalaspaj med cheddar och potatis

Bjud på en kalasgod paj med cheddar och potatis.

Den här matiga pajen tar lite tid att göra, men går utmärkt förbereda innan. Det är bara att värma upp inför servering. Den går också fint att göra i små portionsformar till varje gäst.
15 juli, 2015

4 personer

Tid: 2 timmar

Pajskal:

3 dl vetemjöl

150 g kylskåpskallt smör (i tärningar)

1 ägg

Fyllning:

5–6 msk smör

60 g färsk spenat

300 g potatis

3 msk rapsolja

salt och peppar

Äggstanning:

3 ägg

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

4 dl riven cheddarost

1 tsk salt

1/2 krm svartpeppar

Till garnering:

150–250 kräftstjärtar (kokta, skalade)

2 msk klippt gräslök

2 msk klippt dill

Gör så här:

Mät upp mjölet och smöret och häll i en matberedare monterad med en kniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt ägget under maskinens gång och arbeta till en deg. Tryck ut degen direkt i en pajform. Nagga bottenplattan och kanterna. Låt pajskalet vila i kylskåp cirka 30 minuter.

Värm ugnen till 225°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Ta ut pajskalet. Sänk ugnstemperaturen till 200°.

Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Stek den guldgul i oljan i cirka 20 minuter, och rör om den då och då. Salta, peppra och ta upp potatisen på en tallrik. Varva potatis, ost och spenat i en bunke. Häll över fyllningen i det förgräddade pajskalet. Täck pajen med en bit bakplåtspapper och grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Ta bort bakplåtspappret och grädda tills äggstanningen stannat och pajen har fått en gyllene färg. Låt pajen vila minst 20 minuter inför serveringen.

Garnera med kräftstjärtarna och strö över gräslök och dill.

Kalaspaj med cheddar och potatis.

Kalaspaj med cheddar och potatis.

Av: Sandra Hamilton
Styling: Isabelle Olander

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: