Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Kaffe, vin och några extra kilon ökar dina chanser att bli 90+

27 feb, 2018 
AvMikaela Alex
Vin minskar risken att dö i förtid.
Gillar du kaffe, vin och lite lagom med motion? Då ökar dina chanser att bli över 90 år gammal! Det enligt forskare som hittat gemensamma nämnare för gamla människor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vi lever bara längre och längre. År 2015 var medellivslängden för en kvinna i Sverige 84,0 år – för en man 80,4 år, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB).

För att öka dina chanser till att bli en så kallad ”superager”, alltså någon som blir över 90 år gammal, är det inte nödvändigtvis kalorisnål kost och löpning som är den bästa vägen. Det visar en ny studie, där forskare vid University of California har analyserat gamlingars levnadsvanor för att hitta de gemensamma nämnarna.

Enligt forskarna är det istället dessa faktorer som kan ge dig några extra år: Ha en hobby, motionera, drick 1-2 vin per dag, ha några extrakilon och drick kaffe.

Drick ett par glas vin och ha några extrakilon

I studien har man följt 1700 äldre under en 15-årsperiod för att se vilka vanor som kan påverka livslängden. Bland annat kunde man se att ett intag av 1-2 glas vin om dagen minskade risken att dö i förtid med 18 procent. Och de som hade några extrakilon men ändå inte var överviktiga löpte tre procent mindre risk för en för tidig död.

Annons

Ägna dig åt en hobby och motionera regelbundet

Att ägna sig åt en hobby två timmar om dagen minskade risken med 21 procent, och man kunde se att risken att drabbas av demens, vilket kan leda till förtidig död, minskade med hela 40 procent för de som motionerade regelbundet.

– Vi har ingen förklaring till varför, men jag tror verkligen att måttligt drickande kan påverka livslängden. De här människorna är inspirerande; de dricker vin och kaffe, och har lagt på sig lite vikt. Men de rör på sig och använder sin hjärna. Det kanske kan säga oss någonting om hur vi ska tänka, säger forskaren Claudia Kawas till Metro UK.

Forskarna vill dock inte uppmuntra någon att börja dricka mer kaffe och vin samt lägga på sig onödig vikt – det behövs mer forskning innan de kan säga något med säkerhet.

Läs även: Så mycket kaffe ska du dricka för att leva längre

Så mycket kaffe ska du dricka för att leva längre.
Så mycket kaffe ska du dricka för att leva längre.

Källa: Independent, Metro UK

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons