Jordgubbar ofta fulla med bekämpningsmedel

01 maj, 2018 
AvRebecca Wictor
Jordgubbar är ofta fulla med bekämpningsmedel.
I dagarna redovisade Environmental Working Group (EWG) vilka grödor som innehåller mest bekämpningsmedel. Jordgubbar låg i topp, vilket gör det röda bäret till det mest besprutade i världen.
Annons

Inte mindre än 22 olika bekämpningsmedel hittades i en enda jordgubbe, när miljöorganisationen EWG gjorde en test. En tredjedel av alla jordgubbsprover innehöll minst tio bekämpningsmedel. Det gör vår populära gubbe till den mest besprutade frukten, globalt. Tätt följd av spenat och nektarin.

Potatis ofta besprutade i Sverige

Enligt aktuellhallbarhet.se finns det ingen officiell lista på vilka svenska grödor som är mest besprutade, men skriver att potatis ligger i topp, tätt följt av lök och även lokalt alltså, jordgubbar.

Tittar man på listorna är det generellt så att grödor med tjockare skal, som inte äts, innehåller mindre bekämpningsmedel. EWG rekommenderar även alla att köpa ekologiskt.

Topp tio MEST besprutade livsmedel (globalt):

Jordgubbar

Spenat

Nektarin

Äpple

Vindruva

Persika

Körsbär

Päron

Tomat

Selleri

Topp tio MINST besprutade livsmedel (globalt):

Avokado

Sötmajs

Ananas

Kål

Lök

Frysta ärtor

Papaya

Sparris

Mango

Aubergine

Äpplen är ofta besprutade. Foto: IBL
Äpplen är ofta besprutade. Foto: IBL

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons