Jordärtskockssoppa med pilgrimsmusslor och dillolja
Smakrik soppa med lyxiga pilgrimsmusslor.
4 portioner
Du behöver:
400 g potatis
600 g jordärtskockor
2 schalottenlökar
1 msk smör till stekning
1,2 liter grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
1 msk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Dillolja:
1 knippe färsk dill
1 dl solrosolja
1 msk citronsaft
Salt
Pilgrimsmusslor:
12 pilgrimsmusslor
1 nypa socker
½ tsk salt olivolja
Till servering:
Färsk körvel

Carpaccio med kammusslor, citron och chili
Gör så här:
- Skala potatisen och rengör jordärtskockorna, skär i mindre tärningar. Skala och finhacka schalottenlöken.
- Fräs i smör 3–4 minuter, tillsätt buljong och låt koka upp. Låt puttra i 20 minuter tills allt är mjukt.
- Mixa soppan slät med en stavmixer och tillsätt grädde. Tillsätt lite vatten om den är för tjock. Värm och smaka av med vinäger, salt och peppar.
- Dillolja: Skölj dillen och mixa (även stjälkarna) med oljan. Sila genom ett kaffefilter så oljan blir slät. Smaka av med lite citronsaft och salt.
- Stekta pilgrimsmusslor: Ta ev bort muskeln från pilgrimsmusslorna, strö över socker och salt och låt dra i 10–15 minuter. Stek i olja i en het panna i 45 sekunder på varje sida, tills de fått en fin gyllene yta.
- Servering: Fördela pilgrimsmusslorna i djupa tallrikar och häll soppan över. Ringla över dillolja och garnera med färsk körvel. Servera omedelbart.
Foto: Columbus Leth, Peter Kam