Jordärtskockssoppa med pilgrimsmusslor och dillolja

Recept på jordärtskockssoppa med pilgrimsmusslor och dillolja

Columbus Leth
En len, god jordärtskockssoppa som toppas med perfekt stekta pilgrimsmusslor och dillolja blir en finfin förrätt!
01 november, 2022
Middag hos Wood: Burrata
1:24

Efter reklamen: Middag hos Wood: Burrata

(1:24)

Slå på ljud

Jordärtskockssoppa med pilgrimsmusslor och dillolja

Smakrik soppa med lyxiga pilgrimsmusslor.

Så gör du jordärtskockssoppa med pilgrimsmusslor och dillolja
Columbus Leth

4 portioner

Du behöver:

400 g potatis
600 g jordärtskockor
2 schalottenlökar
1 msk smör till stekning
1,2 liter grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
1 msk äppelcidervinäger
Salt och peppar

Dillolja:

1 knippe färsk dill
1 dl solrosolja
1 msk citronsaft
Salt

Pilgrimsmusslor:

12 pilgrimsmusslor
1 nypa socker
½ tsk salt olivolja

Till servering:

Färsk körvel

Carpaccio med kammusslor, citron och chili

Gör så här:

  1. Skala potatisen och rengör jordärtskockorna, skär i mindre tärningar. Skala och finhacka schalottenlöken.
  2. Fräs i smör 3–4 minuter, tillsätt buljong och låt koka upp. Låt puttra i 20 minuter tills allt är mjukt.
  3. Mixa soppan slät med en stavmixer och tillsätt grädde. Tillsätt lite vatten om den är för tjock. Värm och smaka av med vinäger, salt och peppar.
  4. Dillolja: Skölj dillen och mixa (även stjälkarna) med oljan. Sila genom ett kaffefilter så oljan blir slät. Smaka av med lite citronsaft och salt.
  5. Stekta pilgrimsmusslor: Ta ev bort muskeln från pilgrimsmusslorna, strö över socker och salt och låt dra i 10–15 minuter. Stek i olja i en het panna i 45 sekunder på varje sida, tills de fått en fin gyllene yta.
  6. Servering: Fördela pilgrimsmusslorna i djupa tallrikar och häll soppan över. Ringla över dillolja och garnera med färsk körvel. Servera omedelbart.

Foto: Columbus Leth, Peter Kam