Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Jimmy Guo och mamma Anlin gästspelar restaurang TAK på mors dag

03 maj, 2023 
AvNami Kawakita
Jimmy Guo och mamma Anlin gästspelar restaurang TAK på mors dag
ELLE-profilen Jimmy Guo gör, tillsammans med sin mamma Anlin, ett exklusivt gästspel på restaurang TAK på mors dag. En perfekt present till mamman som redan har allt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Jimmy Guo är kocken som har blivit omåttligt populär efter pop up-restauranger, kokböcker och, kanske mest imponerande av allt, en andraplats i Sveriges Mästerkock. Jimmy är numera ett känt ansikte för kinesisk mat i Sverige och har siktet inställt på nya utmaningar. Första steget blir ett gästspel på restaurang TAK för en mors dag-brunch – tillsammans med mamma Anlin i köket.

– Mamma har visat mig att matlagning är ett uttryck för kärlek. Min matfilosofi är influerad av det kinesiska köket som jag fått med mig från henne, men eftersom jag är uppvuxen i Sverige och har bott i London har jag lärt mig att älska mat från hela världen. Att bjuda någon på mat man gjort med förhoppningen att de ska tycka om den är sårbart, men det är också det som gör det så fint, säger Jimmy Guo.

Familjärt men ändå lyxigt

Enligt Jimmy är mamma Anlin kräsen och brutalt ärlig när det kommer till mat (“eller ja, det mesta i livet” säger han). Det är något han tagit efter, på gott och ont. Enligt Anlin sitter mycket av hennes kunskap i händerna och gommen. Sonen är den som är mer experimentell i sin matlagning.

Annons

– I Kina lagade vi aldrig mat efter recept. Jag har lärt mig laga mat genom att titta på och hjälpa min egen mamma i köket. I Kina handlar nästan allt om maten så fort det är fest eller ett socialt umgänge. När vi kom till Sverige på 80-talet fick man tänka om en hel del och lära sig nytt eftersom det inte alls fanns samma råvaror här. Så då har man fått vara lite finurlig och göra det man kan med det som finns, säger Anlin Zhang.

Det som utmärker Jimmys mat är hans fokus på höga smaker, mycket umami och rätter lagade med kärlek och omsorg. Han är även känd för att våga blanda det kinesiska köket med andra kök runtom i världen. När mor och son nu intar köket på TAK så kommer de bjuda på en specialkomponerad brunchmeny med egna tolkningar av kinesiska klassiker – med influenser från Nanjing, Sichuan och Norden. Men i det stora hela är menyn inte låst till varken region eller tradition.

Mor och son kommer bjuda på en fullspäckad brunch med influenser från både Kina och Norden på mors dag
Jimmy Guo och hans mamma Anlin.

– På TAK kommer vi bland annat att göra en personlig variation på munvattnande kyckling och en variant på laziji fast på calamari. Det kommer att finnas det familjära, i form av dumplings, men här med en nordisk touch av ramslök och stenbitsrom. Traditionella rätter som lotusrot och zongzi bambubladsdumplings är rätter från både min och mammas barndom som vi aldrig sett serveras i Sverige men som kommer att finnas på TAK. Huvudtemat för dagen är att det ska vara personligt och lite lyxigt. Det tycker jag att man ska unna sin mamma på mors dag, säger Jimmy Guo.

Annons

Kända namn som Karin Lei, Dennis Yen och Restaurang Flickan har under våren hälsat på TAK med allt från modern dim sum till kantonesisk-vietnamesiska gästmenyer. Jimmy och Anlins mors dag-brunch blir finalen på en fullspäckad vårsäsong av gästspel.

Men frukta inte, nu laddar TAK om inför fler spännande evenemang efter sommaren.

– För första gången håller TAK öppet en söndag, enbart för det här tillfället. Jimmy Guo är en av de mest nytänkande kockarna i Sverige just nu och på TAK vill vi ge honom utrymmet att verkligen visa upp sitt kök. Med mamma Anlins erfarenhet och kunskap kommer det att bli en genuin och varm mors dag uppe på våning 13. Det ser vi otroligt mycket fram emot, säger Daniel Pettersson, General Manager på TAK Stockholm.

Jimmy Guo och hans mamma Anlin Zhang gästspelar på TAK på mors dag, söndag 28 maj 2023. Antal platser är begränsade, boka din brunch på www.tak.se.

Annons