Debutanten Ida Bauhn vinner Årets Kock 2025
Finalen avgjordes i fyra tävlingsmoment, varav tre moment sedan tidigare presenterats för finalisterna. Det sista momentet avslöjades först på tävlingsdagen. Tävlingsmomenten innefattade att först skapa två olika snacks – ett med löjrom/siklöja och ett med valfri råvara – följt av en kall förrätt med råvaror från nordiska vatten. Därefter väntade det otränade momentet där finalisterna skulle tillaga en varm huvudrätt med anka. Det sista tävlingsmomentet i finalen var att skapa en osträtt i söt eller salt tappning.
Tävlingens övergripande tema var menyuppbyggnad, något som var nytt för i år. Förutom smak och metod bedömdes finalisterna på hur väl deras rätter fungerade tillsammans som en fullständig meny,
– Vi har bedömt både enastående smaker, finalisternas precision och metod samt hur de lyckades skapa rätter som tillsammans bildade en sammanhållen och balanserad meny. Det har varit både spännande och utmanande och vi blev verkligen imponerade över hur finalisterna hanterade helheten och varje moment samtidigt som de visade identitet i sina menyer, säger Jonas Dahlbom, juryordförande för Årets Kock.
Ida Bauhn var favorittippad och imponerade redan i kvalfinalen där hon som debutant i SM i professionell matlagning hamnade i toppen. Hon var dessutom den enda kvinnan som tog sig vidare till kvalfinalen. När poängen räknats stod hon som slutlig segrare i finalen av Årets Kock 2025.
– Jag är helt ställd just nu, det här har inte riktigt landat än. Jag har sett andra vinna under åren men trodde själv aldrig att jag skulle få stå här, det känns helt overkligt. Samtidigt är jag så otroligt glad och tacksam, säger Ida Bauhn, numera vinnare av SM i professionell matlagning och Årets Kock 2025.
Vid prisceremonin på Annexet fick hon ta emot Gastronomiska Akademins mejerimedalj i guld av H.K.H Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, samt en prischeck på 250 000 kr.