Honungsbakad lax med ljummen sallad
30 apr, 2025
I den här rätten är det den honungsbakade laxen som är stjärnan! Servera gärna med en ljummen ärtsallad.
Annons
Honungsbakad lax med ljummen sallad
En smakrik rätt där den salta sojan möter den söta honungen, och den fräscha salladen balanserar upp allt.
Annons
4 portioner
Tid: 25 minuter
Du behöver:
4 färska laxfiléer (ca 400 g)
2 msk matolja,till stekning
3 vitlöksklyftor
3 msk flytande honung
2 msk soja
2 salladslökar
Ärtsallad:
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
150 g sugarsnaps
200 g färska ärtor (rensade)
3 salladslökar
2 msk pressad citronsaft
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
Till servering:
Ett gott bröd
Gör så här:
- Primörsallad: Skiva vitlöken tunt och fräs den i olja i en panna i 1–2 minuter. Dela sugarsnapsen på längden och fräs dem tillsammans med vitlöken i 30 sekunder. Tillsätt de färska ärtorna och fräs i ytterligare 1 minut. Skiva salladslökarna tunt och blanda med ärtorna. Ta bort pannan från värmen och smaka av salladen med citronsaft, olivolja, salt och peppar.
- Ta bort skinnet på laxfiléerna. Hetta upp 1 msk olja i en het panna och stek laxen i 1–2 minuter på vardera sida. Ta upp filéerna och krydda med salt. Lägg upp laxen på ett serveringsfat. Torka ur pannan och skiva vitlöken tunt. Stek vitlöken i resten av oljan i 2–3 minuter tills den är lätt gyllene. Tillsätt honung och soja, och låt det koka upp. Skiva salladslöken och strö över laxen. Häll den varma honungs- och sojasåsen över laxen och salladslöken.
- Servera gärna med bröd som kan suga upp den goda såsen.
Foto: Columbus Leth
Annons