Hetaste mattrenderna 2019 – enligt Pinterest

Nyttigt, hållbart och ovanliga ingredienser. Det kommer vi att se mer av på tallrikarna 2019 enligt Pinterests trendspaning baserat på vilka sökningar som har ökat mest det senaste året.
13 december, 2018

Mat och dryck en av Pinterests största kategorier. Hela 23 miljarder (!) bilder är pinnade inom den kategorin. Allt från nyttiga frukostar till syndiga snacks. Här är 10 maträtter och ingredienser som förväntas bli trendiga 2019. Hur många har du testat?

(Listan presenteras utan inbördes ordning.)

1. Kayote/Chayote

Mexikansk frukt (Sechium edule på latin) som även kallas för pärongurka eller grönsakspäron på grund av sin färg och form. Kayote påminner om zucchini i konsistensen och kan bland annat kokas, stekas, bakas, fyllas eller ätas rå i sallad.

Kayote/Chayote kallas även pärongurka eller grönsakspäron.

Kayote/Chayote kallas även pärongurka eller grönsakspäron. Foto: IBL

2. Pegansk mat

Hälften paleo (stenålderskost), hälften vegan. Den peganska dieten växer i popularitet och består bland annat av frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, nötter, fröer, svamp, örter och kryddor. Maten ska vara så naturlig och oprocessad som möjligt.

Pegansk sallad med grönsaker, rotfrukter, frukt och nötter.

Pegansk sallad med grönsaker, rotfrukter, frukt och nötter. Foto: IBL

3. Ingefärsvatten

Lite ingefära i vattnet gör det både godare och nyttigare. Det hjälper till med matsmältningen och har antiinflammatoriska egenskaper.

Recept: Läskande ingefära- och citronfizz

Vatten med ingefära och citron.

Vatten med ingefära och citron. Foto: IBL

4. Havremjölk

Nu får komjölk och sojamjölk flytta på sig. Havrebaserad mjölk är både gott och miljövänligt, dessutom kan du enkelt göra det hemma!

Recept: Hemgjord havremjölk

Hemgjord havremjölk.

Hemgjord havremjölk. Foto: IBL

5. Dignande bufféer

Det engelska begreppet ”grazing tables” har ökat stort på Pinterest. Sökningarna visar överfulla bufféer, fyllda med läckerheter.

Recept: Mat som passar till buffén

Dignande buffé med kallskuret och sallad.

Dignande buffé med kallskuret och sallad. Foto: IBL

6. Mat i foliepaket

Så kallade ”foil pack dinners” som lagas i foliebaket går snabbt att förbereda, lämnar minimalt med disk och är packade med smak.

Läs också: Därför ska du inte grilla lax i aluminiumfolie

Grönsaker och rotfrukter i foliepaket.

Grönsaker och rotfrukter i foliepaket. Foto: IBL

7. Oxsvans

Vi äter allt mindre kött men när vi väl gör det vill vi ta vara på hela djuret. Just oxsvans är perfekt att laga i en slow cooker.

Pasta med ragu på oxsvans.

Pasta med ragu på oxsvans. Foto: IBL

8. Hembakat bröd

Att baka eget bröd har blivit allt mer populärt, speciellt med surdeg. Det är både avkopplande och ekonomiskt, dessutom är det gott!

Recept: 3 goda bröd med surdeg

Goda bröd med surdeg.

Goda bröd med surdeg.

9. Hemgjord sylt

När vi ändå har bakat vårt eget bröd vill vi gärna toppa det med hemgjord sylt med frukter och bär. Gärna handplockade!

Recept: Så gör du egen sylt

Hemgjord sylt med olika frukter och bär.

Hemgjord sylt med olika frukter och bär. Foto: IBL

10. Svamp är poppis

Svamp i alla former är populärare än någonsin och poppar bokstavligen upp i allt från grytor till pastarätter.

Recept: Fylld portabello med pesto och mozzarella

Fylld portabello med pesto och mozzarella.

Fylld portabello med pesto och mozzarella.

Här kan du kika närmare på förra årets trender >>

Heta matttrender 2018 enligt Pinterest.

Heta matttrender 2018 enligt Pinterest.

Källa: Pinterest