Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Havskräftor med cocktailsås

07 jul, 2023 
AvLouisa Lorang
Recept på havskräftor med cocktailsås
Att få skaldjur serverat ger alltid en känsla av lyx! Säsongens godaste havskräftor med cocktailsås kickstartar vilken middag som helst!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så grillar du: Sommarens godaste laxspettBrand logo
Så grillar du: Sommarens godaste laxspett

Havskräftor med cocktailsås

Lyxa till det med havskräftor eller servera räkor istället.

Lyxiga havskräftor som här serveras med cocktailsås och grillat bröd

6 portioner

Annons

Du behöver:

12–18 råa havskräftor
5 liter vatten
3 msk salt
2 tsk strösocker
1 knippe färsk dill

Cocktailsås:

½ citron
1 dl ketchup
1 msk riven pepparrot
5 droppar tabasco

Till servering:

6 skivor bröd
2 msk olivolja
2 citroner
1 knippe färsk dill
75 g rumsvarmt smör
Flingsalt

Gör så här:

  1. Om du använder frysta havskräftorna, låt tina. Fyll en stor gryta med vatten. Tillsätt salt, socker och dillstjälkar och koka i 5–6 minuter. Lägg havskräftorna i grytan och låt puttra strax under kokpunkten i 4–6 minuter beroende på storlek. Ta upp dem ur pannan och låt dem kallnai kylen, gärna över natten.
  2. Cocktailsås: Pressa saften från citronen. Rör ketchup med citronsaft, pepparrot och tabasco i en skål och smaka av med salt. Till servering: Gnid in brödskivorna med lite olja och grilla dem på grillen eller i en het grillpanna i 2–3 minuter på varje sida. Skär citronerna i tjocka skivor och grilla även dem på båda sidor.
  3. Lägg upp havskräftorna på ett fat med plockad dill, grillade citronskivor och cocktailsås. Servera genast med grillat bröd och rumsvarmt smör. Strö över lite salt.

Foto: Rikke Westesten, Peter Kamm

Annons