Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Bjud på en härlig höstmeny – 5 recept

03 sep, 2021 
AvRedaktionen ELLE
Bjud på en härlig höstmeny – 5 recept
Skogen är fylld av svamp, i jorden väntar mogna rotsaker, de allra sista bären plockas – dags att njuta av säsongens godsaker på allra bästa sätt.
Annons
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällenBrand logo
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

Efter en varm sommar längtar man lite extra efter att få mysa i höstmörkret. Ett säkert tecken på att hösten är på ingång är när det gula guldet börjar dyka upp i skogen – kantarellerna. Plocka och servera med mjäll lök och majs. Följ upp denna lätta förrätt med gul ärtpuré med broccoliskott och bergamott. Menyns färggladaste stjärna är de saltbakade rödbetorna med svarta vinbär, en rätt full med oväntade smaker. Till det äter ni ugnsbakad kyckling med libbsticka och fänkål. Avslutningsvis tar ni reda på säsongen sista och godaste bär i en underbar bärkompott med yoghurt och nötcrunch.

Annons

Kantareller med mjäll lök och majs

Vacker rätt med underbar harmoni där kantarellerna möter den söta majsen och löken.

Recept på kantareller med mjäll lök och majs

4 portioner

Du behöver:

4 färska gula lökar
300 g kantareller
4 majskolvar
4 g havssalt
Svartpeppar
4 msk olivolja
75 g parmesanost

Garnering:

2 stjälkar bronsfänkål eller dill

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180°. Skala och ansa löken och dela den på längden från topp till rot. Lägg lökarna i ett fat med snittytan nedåt. Häll vatten i fatet så lökarna täcks till hälften.Baka dem mjuka i ugnen i20–25 minuter.
  2. Rensa kantarellerna. Skär kornen från majskolvarna och stek dem i en varm panna tillsammans med kantarellerna. Krydda med havssalt och lite svartpeppar.
  3. Dela lökarna i skyn när de svalnat och vänd i lite olivolja så de blir blanka. Lägg löklamellerna på tallrikar och fördela stekta kantareller och majs i och runt dem. Riv parmesan över, droppa på lite olivolja och garnera med bronsfänkål.

Gul ärtpuré med broccoliskott och bergamott

Har du inte tid att koka ärter fungerar färdigkokta kikärter också bra.

Så gör du en gul ärtpuré med broccoliskott och bergamott

4 portioner

Annons

Du behöver:

200 g torkade delade gula ärter
1 ekologisk bergamott eller citron
Havssalt
400 g sparrisbroccoli

Garnering:

1 kruka buskkrasse
4 g bipollen

Gör så här:

  1. Skölj ärterna och koka demmjuka i en kastrull med vatten, i 30–40 minuter. Låt dem sedan stå och dra i 10–15 minuter i vattnet.
  2. Sila bort vattnet från ärterna och mixa dem till en jämn puré. Späd ut med lite av kokvattet och smaka av med bergamott- eller citronsaft och havssalt.
  3. Dela broccoliskotten på längden och stek dem på hög temperatur i ca 1 minut, tills de är spröda och mjuka. Krydda med havssalt.
  4. Servera ärtpurén på tallrikar tillsammans med stekt sparrisbroccoli. Riv gärna citrusskal och strö buskkrasse och bipollen över.

Saltbakade rödbetor med svarta vinbär

Dramatisk rätt med häftig färg och oväntade härliga smaker.

Laga saltbakade rödbetor med svarta vinbär

4 portioner

Du behöver:

400 g rödbetor
4 dl rödbetssaft
200 g naturell färskost
1 dl naturell yoghurt 2,5–4 %
Havssalt
100 g svarta vinbär
Olivolja
Grovsalt till fatet

Garnering:

1 knippe amarantblad eller röd basilika

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°. Fyll botten på ett ugnsfast fat med ett tjockt lager grovsalt. Fördela rödbetorna i saltet. Baka i ugnen i 1 ½–2 timmar.
  2. Pilla av skinnet från rödbetorna när de svalnat något och bryt eller skär rödbetorna i mindre bitar.
  3. Blanda rödbetsköttet med rödbetssaften i en kastrull. Låt det sjuda på svag värme, tills saften nästan kokat in helt. Blanda färskosten med yoghurt och rör ihop till en slät kräm. Smaka av med havssalt. Vänd ner svarta vinbär bland rödbetorna, så bären också får lite värme.
  4. Lägg en sked färskostskräm på varje tallrik, fördela glaserade rödbetor och vinbär över. Droppa på olivolja och strö amarantblad över.

Ugnsstekt kyckling med libbsticka, citron och fänkål

Saftig kyckling med krispigt tillbehör.

Annons
Bjud på ugnsstekt kyckling med libbsticka, citron och fänkål

4 portioner

Du behöver:

1 hel kyckling
Olivolja
Havssalt
1 knippe libbsticka
8 dl hönsbuljong
1 fänkål
1 ekologisk citron

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180°. Gnid in kycklingskinnet med lite olja och strö havssalt över. Hacka libbstickan grovt och fyll kycklingen med hälften av libbstickan. Lägg kycklingen i ett ugnfast fat och ugnsstek i 45–50 minuter. Ta ut kycklingen och låt den vila i 15 minuter.
  2. Värm buljongen och reducera den något. Blanda gärna lite av skyn från ugnsfatet med 2–3 msk olivolja och blanda sedan ner i hönsbuljongen i kastrullen, om den är för tunn.
  3. Skär fänkålen i papperstunna skivor med en mandolin och vänd ihop med libbsticka, olivolja, citronsaft och rivet citronskal. Krydda med lite havssalt. Servera den stekta kycklingen med spröd fänkålssallad, libbsticka och skysås.

Bärkompott med yoghurt och nötcrunch

Sommarbär med krämig yoghurt och nötcrunch blir ett underbart avslut på måltiden.

Så gör du en bärkompott med yoghurt och nötcrunch

4 portioner

Du behöver:

400 g jordgubbar, björnbär, hallon, röda och svarta vinbär
1 vaniljstång
2 dl (200 g) rörsocker
100 g mandlar, hasselnötter och valnötter
100 g solroskärnor, pumpafrön och sesamfrö
2 msk akaciahonung
4 dl mild grekiskt eller rysk yoghurt

Garnering:

1 kruka citronverbena

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 150°. Skölj bären och vänd ihop dem med fröna från vaniljstången och socker. Baka av bären i ugnen i 25–30 minuter och låt sedan svalna.
  2. Rosta nötter och kärnor i en varm torr panna, tills nötterna tar lite färg. Ta från värmen och rör ner honung.
  3. Fördela nötterna på ett ark bakplåtspapper, låt svalna något och hacka sedan grovt. Fördela kompotten i små skålar, skeda upp lite yoghurtvid sidan av kompotten. Strö nötcrunch över och garneramed verbena.

Recept: Morten Schou Foto: Stine Christianssen

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons