Här är kockarna bakom Nobelmiddagen 2025
Till Nobelbanketten väntas runt 1300 gäster slå sig till bords i Blå hallen i Stockholms Stadshus den 10 december. Bland gästerna är det pristagare och deras familjer, kungafamiljen, representater från regeringen och riksdagspartierna samt 200 studenter från hela landet. Det är runt 130 personer som jobbar i servisen.
Många har varit nyfikna på vilka som ska laga maten till festernas fest och nu är det äntligen officiellt att stjärnkockarna Tommy Myllymäki och Pi Le står för förrätt och varmrätt. Tommy Myllymäki och Pi Le driver tillsammans tvåstjärniga Aira på Djurgården, Bobergs Matsal och Nordiska Kantinen på Nordiska Kompaniet. Tommy Myllymäki har släppt flera kokböcker och synts i många tv-program genom åren, han är utan tvekan en av Sveriges mest kända kockar och Pi Le har tagit både guld och silver med juniorkocklandslaget i VM. Det är första gången en duo står bakom Nobelbanketten.
– Att vara en duo är en fördel, inte bara i det konceptuella skedet utan även när det kommer till implementeringen. Vi kompletterar varandra väldigt väl – Tommy bidrar med sin entusiasm och säger aldrig ’det kan vi inte göra.’ Samtidigt brukar vi säga att jag är den som ser till att idéerna omsätts i konkreta resultat. Jag tror att den här kombinationen är otroligt värdefull, säger Pi Le.
Stjärnkonditorn Frida Bäcke står för efterrätten för andra året i rad och tre år i rad har hon utsetts till ”Konditorernas konditor”. Hon driver Socker Sucker tillsammans med Bedros Kabranian.
– Det är en stor ära att jag återigen har blivit ombedd att göra detta. Att arbeta med Nobelbanketten förra året var något av det mest spännande jag har gjort i mitt liv. I år har vi bestämt oss för att inspireras av naturen och den svenska skogen. Jag älskar vildhallon och har fina barndomsminnen av hur jag brukade plocka dem tillsammans med mina mor- och farföräldrar. Jag tycker om att uppmärksamma slånbär. Det är ett bär som mognar sent och plockas vid den första frosten, säger hon.
Fokus på oväntade smakupplevelser
Det nuvarande nobelporslinet skapades för mer än 30 år sedan och har sett likadant ut sedan dess. I år introduceras ett nytt bestick i form av en handsnidad smörkniv, utvecklad av Pi Les bror Van Le i samarbete med kockduon.
Exakt vad som kommer att serveras är ännu hemligt, som mycket annat med Nobelfesten, men det vi vet är att menyn kommer att innehålla svamp och bär från skogen med fokus på oväntade smakupplevelser. Förrätten kommer att inkludera torkad karljohansvamp, vilket bjuder på en intensiv smakupplevelse och sätter tonen för rätten och efterrätten kommer att innehålla vildhallon och slånbär. Hela menyn avslöjas först när alla gäster sätter sig vid bordet kl 19:00 den 10 december.
Foto: Dan Lepp © Nobel Prize Outreach

