Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Årets smak är lila – och 6 andra trender att hålla koll på 2024

28 dec, 2023 
AvNami Kawakita
Årets smak är lila – och 6 andra trender att hålla koll på 2024
2024 är året då alla kommer bli bekanta med begreppet nystalgi, vi kommer utmana oss i köket, satsa på tropikerna 2.0 och förhoppningsvis få smaka på färgen lila!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du alkoholfri Virgin Pina ColadaBrand logo
Så gör du alkoholfri Virgin Pina Colada

1. Årets smak 2024 är lila

Glassen får en vacker lila färg när den smaksätts med ube.
Glassen får en vacker lila färg när den smaksätts med ube.TobinCStudio

Det är en liten rotfrukt från Filippinerna som genom sin naturligt lila färg nått ut i världen genom sociala medier. Ube har en nötaktig, söt smak som gör att den passar i allt från matiga rätter som potatismos och gnocchi till desserter som glass och milkshakes – allt med en vacker nyans av violett! Ube är också rik på antioxidanter, kalium, mineraler och en utmärkt källa till kostfiber.

Annons

Visserligen har ube dykt upp här och där i våra flöden under de senaste åren men nu verkar experterna överens om att den äntligen är redo att ta steget in i rampljuset på riktigt! Dock är den lilla lila godingen inte så vanlig i Sverige än men den kan gå att hitta på välsorterade asiatiska mataffärer.

2. Tamarind

Tamarind är årets krydda 2024.
YARUNIV Studio

Den amerikanska kryddjätten McCormick har utsett tamarind till årets krydda 2024. Tamarind är en frukt som växer i varma klimat och har en distinkt sur smak som är en vanlig krydda i det asiatiska, karibiska och latinamerikanska köket. Tamarind ger maträtter en syrligare smakprofil som kan liknas med de fermenterade tonerna förknippade med kimchi och inlagda livsmedel, en smak som lyfter rätterna till en ny nivå.

Annons

Håll utkik – vi tror tamarind snart dyker upp i en kryddhylla nära dig!

3. Nystalgi

Räkcocktailen i högt glas gör comeback.
Räkcocktailen i högt glas gör comeback.Jakusz, Tomasz

Vi tog oss igenom två år av pandemi och landade i en värld som är oroligare än någonsin. Inflationen stiger och vi håller hårt i våra slantar. Vi stannar hemma, kollar om Vänner för 100:e gången, äter korvstroganoff och bakar kladdkaka. Det vi äter präglas av en svunnen tid. Vi känner oss helt enkelt tryggare med det vi är vana vid – men med en twist.

Förvänta dig att 2024 blir en återgång till bekvämlighet, där bekanta rätter gör en varm comeback i ny kostym och tar oss tillbaka till en tid som vi ofta minns som enklare. Räkna med att bli bjuden på Flygande Jakob och räkcocktail serverad i ett högt martini-glas minst en gång nästa år!

Annons

4. Alkoholfritt fortsätter växa

Tropiska cocktails och mocktails 2.0 gör entré 2024.

Konceptet med mocktails och alkoholfria drycker är långt ifrån nytt, men den alkoholfria dryckesbranschen kommer att fortsätta expandera. Hela flaskor med sprit-inspirerade blandningar förväntas få mer plats på hyllorna, likaså alkoholfria viner, spritzers och seltzers på burk. Mocktails kommer bli ännu mer poppis och fokus kommer att ligga på kombinationen av unika ingredienser, inte på avsaknaden av alkohol.

Pinterest förutspår att tropiska smaker kommer dominera våra mocktails och cocktails 2024, vilket kanske inte känns varken nytt eller spännande. Men nästa år kommer det tropiska ta över fullkomligt – maten, heminredningstrender och modenyheter kommer alla att drabbas av den tropiska behandlingen!

Annons

5. Hälsosamma ingredienser

Koji är en av alla ingredienser som sägs göra under för oss.
Koji är en av alla ingredienser som sägs göra under för oss.masa44

För oss konsumenter är det viktigare än någonsin att må bra, något som livsmedels- och dryckesbranschen är snabba att anpassa sig efter. Vi har genom åren sett olika sorters super foods komma och gå – och det verkar inte vara på väg att dö ut! Istället växer nya fokusområden fram i samband med att nya hälsosamma ingredienser seglar upp till ytan.

Friskt åldrande genom det vi äter är en av aspekterna som sticker ut och som bara kommer växa sig starkare nästa år. Det ökade fokuset på hälsosamt åldrande kommer att leda till mer skräddarsydda kostval för att främja vitalitet och livslängd. Företag som lyckas förpacka dessa ingredienser och förklara dess fördelar på ett förståeligt sätt för oss konsumenter kommer att ligga i framkant.

Annons

Här är ett par ingredienser som sägs vara extra hälsosamma:

  • Mycoprotein: en proteinkälla som vanligtvis utvinns från svampar och kan vara ett bra alternativ för dem som söker vegetabiliska proteinkällor.
  • Astragalus: en ört som traditionellt har använts inom kinesisk medicin och sägs ha både antiinflammatoriska och immunstärkande egenskaper. Dessutom klassas astragalus som en adaptogen, vilket betyder att det kan hjälpa kroppen att anpassa sig och hantera stress.
  • Okara: är en biprodukt från tofu-tillverkning, vilket är den fasta massan som återstår när sojabönor används för att göra sojamjölk. Den innehåller protein och fiber från sojabönor, vilket kan vara bra för både muskeluppbyggnad och matsmältning.
  • Koji: är en form av svamp och används ofta i asiatisk matlagning, särskilt i fermenteringsprocessen då den ger en rik och komplex smak. Det producerar enzymer som kan förbättra matsmältningen och öka näringsupptaget från andra livsmedel.

6. Melty Mashups

Cheeseburger tacos någon?
Cheeseburger tacos någon?Brent Hofacker

Fusion är inget nytt, tvärtemot, vi har börjat tröttna på alla restauranger som fokuserar på fusion, vilket går hand i hand med nystalgin vi nämnde tidigare – vi vill äta det vi känner igen. Det här känns som en lättsammare version av fusion, utan att kallas just fusion, då det inte längre ska förknippas med fine dining utan snabbmat.

Annons

Få har nog missat TikTok-trenden Smash burger tacos som är precis vad det låter som – en korsning av tacos och hamburgare. Pinterest kallar det "Melty Mashups" och kan enklast översättas till en kombination av två lyxiga comfort foods som skapar en smält-i-munnen-mashup. Vi tror våra flöden fullkomligt kommer översvämmas av recept på cheeseburger tacos, carbonara ramen och burger quesadillas!

7. Världen växer – i våra kök

Intresset för sengalesisk mat, etiopisk mat och kenyansk mat växer sig starkare
MagicBones

Under pandemin besökte vi andra länder genom deras kök hemma i våra egna – och nu vill vi ha mer. Flera smakhus spår att lokal indisk matlagning är nästa stora grej, och det går i linje med McCormicks prognos för tamarind som årets krydda. Indisk mat ligger perfekt i tiden – den har blivit mer tillgänglig och mindre skrämmande för konsumenter som inte är så äventyrliga, samtidigt som indisk mat uppfattas som mer exotisk än andra kök, vilket tilltalar den som vill utmana sin matlagning. Du kan förvänta dig att det indiska köket kommer smyga sig in i snacks, såser och mejeriprodukter under 2024.

Även kök från Afrika är på väg att segla upp och konceptet "afrikansk mat", som är alldeles för brett, kommer smalnas av till etiopisk mat, senegalesisk mat, nigeriansk mat och kenyansk mat. Här finns det ett spektrum av smaker kombinerade på unika och förtrollande sätt som bara väntar på att upptäckas!

Källor: foodbusinessnews.net, thasegawa.com, mccormick.com, Pinterest predicts, Food & Friends


Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons